Malezya halkına özgü bir tür öldürücü delilik...

Amok,
Juramentado,
Belirli bir toplumda ya da kültürde görülen ve psikiyatrik ve somatik semptomlar taşıyan hastalıkların tümüne kültüre özgü sendrom adı veriliyor. Amok da bunlardan birisidir. Bunalım sonucu öldürme arzusu, gözü kara, hiddetle saldıran, öldüren anlamındadır.
Malezya'  da Amok, Filipinler' de Juramentado olarak bilinir. 
Bu özel durum altında olan, ister silahla, ister bir araçla suç işleyen, toplu öldürme ya da yaralamalarda bulunan, öldürücü delilik hastalığına yakalanan kişilere Amok koşucusu adı verilmektedir. 

Malaya' da görülen psişik bozukluk (bu hastalığına tutulan, cinnet geçirir,  durmadan koşar ve önüne ne gelirse devirir), öldürme psikozu durumunda olan kişilerdir. Malayalılarda görülen ve ruhsal bir bunalımı takip ederek şiddetli öldürme arzusu şeklinde beliren bu hastalığa amok denmektedir.

Amok Koşusu kavramı Hindistan' da İngiliz egemenliği hüküm sürerken ipini gevşetip caddeye fırlayan bir fille ortaya çıkan durumdan geliyor. Malezya, Endonezya ve Filipinler' de görülüyor. Madde bağımlılığı alkolizm gibi nedenleri var. Amok içsel bir patlama ile sosyal hayata öfkelenip sokağa fırlayıp şiddet saçmak anlamına geliyor. Önünü geleni öldüren hasta sonunda kendini de öldürüyor. Bildirilmiş kadın amok koşucusu yok.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ