Kuzey gök küresinin en parlak yıldızı...

Vega,
Vega sözcüğü Arapça' dan türemiştir.
Saldıran kartal (avına çullanan kartal) anlamına gelmektedir.
Güneş Sisteminde, çapı 12.756 km, olan bir gezegen. Güneşe uzaklığı 149.597.890 km. dir. Güneş’ in etrafında 365,25, kendi etrafında ise 1 günde döner.

Vega, belirgin bir mavi ışıkla parlar ve 0,03 ile 0,04 arasında değişen görünür büyüklüğüyle, gökyüzünün en parlak 5. yıldızıdır. Rus gök bilimci Friedrich Georg Wilhelm von Struve tarafından bulunması, yıldızlar arası uzaklıkların hesaplanması bakımından önemli bir olaydır. Vega 1850 yılında fotoğrafı çekilen ilk yıldızdır.
Lir Takımyıldızında yer alan Vega, Kartal Takımyıldızı' ndaki Altair (gökyüzünün de 12. en parlak yıldızı) ve Kuğu Takımyıldızındaki Deneb yıldızı ile birlikte yaz üçgeninin köşelerini oluşturan yıldızlardan biridir. Vega, bir zamanlar kutup yıldızıydı.

Güneş ve Ay' ın çekim kuvvetlerinin etkisiyle, Dünya'nın ekvator bölgesindeki şişkinlik, gezegenin eksensel hareketinde bir tereddütte yol açmaktadır. Buna bağlı olarak 26.000 yılda bir oluşan yörüngesel salınım, yıldızların gökyüzündeki konumlarını da yavaş yavaş değiştirmektedir. Bu nedenle Vega, yaklaşık 11.500 yıl sonra tekrar "kutup yıldızı" konumunda olacaktır. Vega'nın ömrünün Güneş'in ömrünün %10'undan bile kısa olacağı tahmin edilmektedir. Buna göre Vega, yaklaşık 1 milyar yıl sonra sönmüş bir yıldız olacaktır.

VEGA

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ