Kökü hekimlikte sürgün kesici olarak kullanılan bir bitki...

Ratanya, 
(Radix Ratanhiae), 
Fr. ratanhia 
Karabuğdaygillerden, 20-40 cm. yüksekliğinde, basit yapraklı, kökü sürgün kesici olarak kullanılan ağaççık (Krameria triandra).
Krameria (K. triandra Ruiz et Pavon, K.ixina Triana, K. argentea Mart. vs.) (Leguminosae) türlerinin kurutulmuş kökleridir. 

Bu türler 20-40 cm yükseklikte, basit yapraklı, kırmızı çiçekli ağaççıklar olup Peru, Bolivya ve Şili dağlarında yabani olarak yetişmektedir.

Baklagiller familyasından; Amerika’da yetişen ve birçok türü olan bir bitkidir. Kökü toz haline getirilip, kullanılır. Çiçekleri kırmızı; yaprakları uzun, ince ve uçları dilimlidir. Ratanya kökü 3-5 cm çapında, dallı, 20-30 cm uzunlukta, esmer kırmızı kabuklu, kokusuz ve buruk lezzetli parçalar halindedir. Nişasta, şekerler ve kateşik tanen {% 10-15) taşımaktadır. İyi bir kabızdır. Kanamalara ve ishale karşı in-fusyon (% 1-3) veya dekoksiyon (% 5) halinde da-hilen veya gargara halinde kullanılmaktadır. Ratanya Şurubu; ishali keser. Bağırsak iltihaplarını giderir. Basur memelerine karşı pomad ve fitil olarak kullanılır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ