Doğu Karadeniz' de yetişen ve "karayemiş" de denilen meyve...

Lazkirazı, 
(Laurocerasus officinalis) 
İngilizce Adı: Cherry laurel.
Laz üzümü, Laz yemişi, 
Gürcü Kirazı,
Karayemiş,
Taflan, Tanal, 
İğ ağacı.

Karayemiş de denilen küçük bir süs bitkisi olan Laz kirazı, kanser, alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıkları, kalp-damar hastalıkları ve romatizmal hastalıklarının gelişmesini önlüyor. Yapraklı ağaç bilhassa Kayın meşçerelerinin altında yeralır. Ormancılık bakımından zararlı bir alt flora fakat parkçılıkta makbul bir süs bitkisidir. Karayemiş ( Laurocerasus officinalis Roemer ) bitkisinin anavatanı Karadeniz' in doğu kıyıları, Balkanlar ( Eski Yugoslavya, Bulgaristan ), Batı Kafkasya ve Kuzey İran gösterilmektedir. 

Gülgillerden, 2-6 metre yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen, çiçekleri salkım durumunda, beyaz veya yeşil olan, süs bitkisi olarak bahçelerde yetiştirilen, çalı veya küçük ağaç şeklinde bitkilerdir. Yaprakların kenarları dişli veya düz,  koyu ve soluk yeşil renkli başak türde çiçeklidir. Meyvalar koyu mavi veya siyah renktedir. Meyva tadı acı ve mayhoştur. 

Halk arasında Taflan denen laz kirazı, meyveleri meyve olarak yenmekte olup, yaprakları çay gibi demlenerek sinir bozukluklarına karşı, öksürük dindirici ve spazm kesici olarak kullanılır. Sabahtan aç karnına yenen 10 adet meyve hemoroide iyi gelir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ