Bandırma açıklarında batan Türk yolcu gemisi...

Trak,
Marmara’da kullanılmak üzere ısmarlanmış üç gemi vardı:
Trak,
Sus,
Marakaz.
Almanya' da Kiel' de Krup tezgahlarında Türkiye'nin siparişi üzerine bir yılda inşa edien Trak vapuru, İstanbul' a Mudanya' yı iki saatte birbirine bağlayacaktı. 

Uzunluğu 75 metre, genişliği 11 metreydi, saatte 19 mil yapıyordu. Ağırlığı da 1414 grostondu. Vapur en son teknik icaplara göre yapılmıştır; sür'ati saatte 19 mildir. Makinasının devir sür'ati 250 dir. Makine 18 mille çalıştığı zaman 3600 ve 19 mille çalıştığı zaman da 4000 beygir kuvvetindedir. Makine türbin ve kazanın tazyiki 15 atmosferdir. Yani 350 libre tazyik demektir.

Vapurun ilk seferi Galata limanından Mudanya' ya olmuştur. Daha sonra II. Dünya savaşı sırasında, Trak' a da görev düşer ve askeri birlikleri taşımada kullanılır. Henüz altı yıllık bir gemi olan Tark, 18 Ocak 1944 tarihinde askeri birlikleri Gelibolu' ya götürür. Tam İstanbul' a geri dönecekken aldığı bir telsiz emriyle Bandırma limanına doğru yola koyulur. İstanbul' a gelmek isteyen yolcuları almak için Bandırma' ya gitmesi gerekmektedir. Yolda birdenbire bir kar fırtınası patlak verir ve deniz karışır. Tipi yüzünden görüş neredeyse imkansızdır. 20.30 sıralarında Mudanya açıklarında, Kapıdağ önlerinde kayalıklara bindirir Trak. 23 kişinin hayatını kaybettiği bu korkunç kazadan çok az kişi kurtulur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ