"Art nouveau" akımının en önemli temsilcilerinden biri olan Avusturyalı ressam...

Gustav Klimt, 
(D. 14 Temmuz 1862 – Ö. 6 Şubat 1918), 
Avusturyalı sembolist ressam.
Bohemyalı bir baba ve Viyanalı bir anneden  14 Temmuz 1862 yılında Viyana’ da doğdu.  Viyana uygulamalı sanatlar okulunda eğitim gördü. Tarihsel konular işleyen ressam Hans Makarat’ tan etkilendi. 1883 yılından sonra kardeşi Ernst ve ressam Franz Matsch ile birlikte dekoratör olarak çalıştı. 

Burgtheater’ ın ve Sanat Tarihi Müzesi’ nin dekorasyonunu tamamladılar. 1892 yılında kardeşinin ölümü üzerine bu işi bıraktı. 
1897 yılında bir  grup sanatçı ile Viyana Sezession Grubunu oluşturdu.  İlk başkanı seçildi. Bu görevini 1905 yılına kadar sürdürdü. Birkaç yıl sonra Viyana Üniversitesi için felsefe, tıp ve hukuk adlı tavan resimlerini yaptı. Fakat resimler erotik simgeleri ve karamsarlık yüzünden büyük tepki aldı ve geri çevirdi.   1902’ de arkadaşı mimar Josef Hoffmann’ın baş yapıtı sayılan Brüksel’ deki Stoclet Evi’nin yemek odası için duvar resimleri yaptı.  

Bugün üçü de Avusturya Galerisi’ nde bulunan Öpüş, Fritza Riedler ve Adele Bloch-Baver gibi son çalışmalarında figürleri silüet biçiminde ele aldı. Klimt' in birincil resim konusu kadın bedenidir ve eserlerinde ince dekoratif süslemelerle beraber zarif bir erotizm göze çarpar.

Ünlü sanatçı 6 Şubat 1918 yılında beyin kanaması sonucu Viyana' da hayatını kaybetti. 

Önemli Yapıtları;
Aşk Müzik I, 
Bir Kadının Portresi, 
Memorial Sanat Müzesi, 
Tıp, 
Yaşayan Su, 
Ölüm ve Yaşam, 
Adem ile Havva, 
Kadının Üç Çağı, 
Salome.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ