Ankara' nın Ayaş ilçesinde bir kaplıca...

Karakaya,
İçmece,
Ayaş Karakaya Kaplıcaları;
Ankara’ya 58 km. uzaklıktaki Ayaş ilçesinde ve karayolu üzerinde bulunan Karakaya Termal Kaynağı’nın çıktığı yerde Selçuklular döneminden günümüze kalan tarihi bir hamamdır. Kaplıca suyununcaklık derecesi 31°C, kaynak akım değeri 4.8 lt/sn, radyoaktivitesi 22 ş/Avp’dir. 

Kimyasal bileşimi bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu ve karbondioksitlidir. Tarihi kaplıca hamamında dört özel banyo ve iki havuz vardır. Tarihi kaplıca hamamında dört özel banyo ve iki havuz bulunuyor. Ayrıca mide, bağırsak, karaciğer, safrakesesi ve metabolizma rahatsızlıkları olan hastalar dışarıya yapılmış çeşmelerden çeşme olarak yararlanmaktadır. Kaplıca suyu; felç ve mafsal rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, romatizma, nevrajlı ve nevrasteni gibi hastalıklara iyi gelmektedir.

Ayaş İçmece Kaplıcaları; 
Ankara İlinin kuzeybatısında yer alan Ayaş İlçesine 23 km. mesafede bulunmaktadır.Ayaş kaplıcaları, Ankara İl Merkezine 83 km., uzaklıktadır. Kaplıca alanına Ankara İl Merkezinden D-140 karayolu ile ulaşım sağlanmakta olup, kaplıca alanı bu karayoluna 3 km.’lik bir yolla bağlanmaktadır. 

Havayolu ulaşımında 110 km. uzaklıktaki Ankara Esenboğa Havaalanından yararlanılabilmektedir. Şifalı suların işletmeciliği, bir şirket tarafından yapılıyor. Şirket işletmesine bağlı otel ve motellerin toplam 1000 yatak kapasitesi bulunuyor. Tedavi amacıyla kullanılan kaplıcada, otellerin dışında halka açık iki havuz, dört özel banyosu, içme tesisleri ve Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi bulunuyor. Sıcaklığı 51 derece, saniyede 15 litre debisi bulunan kaplıca ve içmeler, romatizma, nevralji, kadın hastalıkları, safra kesesi taşları ve böbrek kumlarının düşürülmesinde yardımcı olduğu belirtiliyor.

Eski cumhurbaşkanlarından Celal Bayar, Kenan Evren, Turgut Özal, merhum iş adamı Vehbi Koç' un da sık sık ziyaret ederek sularından faydalandığı Ayaş kaplıcalarına, başta Ankara olmak üzere Türkiye'nin değişik yerlerinden insanlar geliyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ