Yerel malzemeyi ve kişisel anlatımı incelmiş bir yenilikçilikle hem biçim hem de ayrıntıda ustaca birleştirmesiyle uluslararası bir üne sahip Finlandiya' lı mimar....

Aalto,
Hugo Alvar Henrik Aalto,
(D. 3 Şubat 1898, Kuortane — Ö. 11 Mayıs 1976, Helsinki) 1920'lerin sonunda uluslararası modern tarzın geliştiricisi Finli mimar.
20. yüzyılın  en önemli mimarlarındandır. En büyük katkısı Bauhaus'un ve uluslararası üslubun öbür türevlerinin katı mimarlık öğelerini insanileştirmiş olmasıdır. 
Yaşama daha kişisel bir yapı kazandırmak mimarın görevidir. 
Aalto, 1921 yılında Helsinki Politeknik Okulunu bitirdi. 
Finlandiya mimarlığının başlıca ustası oldu. Bu mimarlığın sesini uluslararası alanda duyurmayı başardı. 1935 yılında ilk eşi mimar Aino Marsio ile Artek şirketini kurdu. 

Aalto kendine özgü mimarlık üslubunu, konferans salonundaki akustik dalgalı tavanıyla ünlü Viipuri kütüphanesinde (1943 yılında yıkıldı) ve basım odasındaki koni biçiminde sütunlarıyla ilgi çeken Turun Sanomat gazetesi binasında geliştirdi. 

Paimo sanatoryumuyla uluslararası üne kavuştu. Altı yapıdan oluşan bütün, balkonlarının her biri gün ışığını en çok alacak biçimde tasarlanmıştır. 1937 yılında Paris Sergisi ve 1939 yılında New York Dünya Fuarı için hazırladığı Finlandiya pavyonlarıyla ve New York Modern Sanat Müzesinde çalışmalarına ayrılan 1938 sergisiyle ününü pekiştirdi. Harvard Üniversitesi'nde ders verdi, bir yandan da Cambridge'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde Baker House yatakhanelerinin tasarımını yaptı.

1940 Rusya-Finlandiya savaşının ve İkinci Dünya Savaşı'nın ülkede yol açtığı yıkım, bir  yeniden yapılanma ve kentleşme planı geerektirmiş. Bu plan (özellikle Helsinki kent merkezinin düzenlenmesi), Aalto'nun başkanlığı altında bir komisyon tarafından tasarlandı. Bir adada yer alan Saynatsalo kasabası için, çevredeki göl ve ormanlarının manzaralarını vurgulayan bir belediye merkezi yaptı. Aalto'nun sonraki yıllardaki yapıları daha sadedir. Ancak anıtsal Kongre Evi'nde ve Helsinki Kültür Merkezi' nde de sanatın insancıl boyutlarını ortaya koymuştur.


Başlıca eserleri arasında; 
Viipuri'deki kitaplık ile Paimio'daki nekahat evi ve ABD'de, Massachussetts Eyaleti'ndeki Teknoloji Enstitüsü binası yer alır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ