Süs ya da meyve bitkisi olarak yetiştirilen bir ağaç...

Hünnap,
Ünnap,
Çiğde,
(Lat. Zizyphus jujuba),
Hünnap (Ziziphus zizyphus), cehrigiller (Rhamnaceae) familyasından bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan 7 metreye kadar uzayabilen, dikenli bir ağaç türü. Asıl vatanı Suriye’ dir. Sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğündedir.

İlk başlarda yeşil olan meyvesi olgunlaştıkça kırmızıya ve siyah-mor renge döner. En dış çeperi derimsi ve ince, pulpası (yumuşak kısım) kopartıldığında elmadaki gibi sert ve beyaza yakındır. Birkaç gün içinde kabuğu da buruşur. Pulpa, sarı, yumuşak ve tatlı lezzetlidir. Ağacının gövdesi silindir biçiminde, esmer kabuklu, çok dallıdır.

Hazreti Adem' in ağacı olarak bilinen ve tabiatta çok nadir bulunan hünnap ağacının meyvelerinde şeker, tanin, petkin, C vitamini ve müsilajlı (eksopolisakkarid) maddeler bulunmaktadır.

Eczacılık da 21 günlük kürler halinde (sabah aç 2 tane meyve) , Kolestrol ve lipid düşürücü olarak kullanılır. Hünnapın meyveleri göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici, kanı temizleme özelliği yanı sıra müshil olarak da etkilidir. Hünnapın yaprakları çay olarak bronşit, astım, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır. Hünnap meyvelerinin suyu çıkartılıp, kekik suyu ile karıştırılarak kalp ve damar hastalıkları tedavisinde kullanılıyor.

Hünnap meyvesi toplanıp güneşte kurutulduktan sonra çerez olarak ya da suda kaynatılarak kullanılır. Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak veya çay ile tüketilebilir. Ayrıca kaynatılıp içilmekte ve reçeli de yapılmaktadır. Bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ