Sünger avcıları tarafından, 45 metreden derine dalan üst sınıf dalıcılara verilen ad...

Mancorna,   
Bir denizcilik terimidir.  
Nargile dalışında 45 metre derinliğe dalmış olan dalgıç. 
Sünger avcısını bu lakap ile anmak bir tür saygı gösterisidir. 
Derin su süngercileri için verilen isim. 
45 metreden daha derine dalış yaparak sünger çıkartan derin su süngercilerine verilen isim.    

Aksona: 
Süngercilerin sık sık kullandığı bir kelime, dipte basınç altında vücuda alınan gazların deniz yüzüne çıkarken belirli metrelerde beklenerek vücuttan atılması işlemi.  
Aksona süngercilerin yüzlerce kere tekrar ettiği bir kelime. Yabancılar buna dekompresyon, kısaca deko diyorlar. Dalgıçlar denize daldıklarında hava solumaktadırlar. Soludukları bu havanın içerisinde % 79 oranında bulunan azotu da alırlar vücutlarına. Dipte basınç altında vücuda alınan bu gazların yukarıya deniz yüzüne çıkarken belirli metrelerde beklenerek yapılan dinlenmelerde vücuttan atılması ve denge sağlanması işine aksona deniyor. 

Bundan 45- 50 sene öncesine kadar Bodrumlu süngerciler, Çanakkale Boğazı’ ndan İskenderun’ a, Kıbrıs’ a ve Kuzey Afrika kıyılarına kadar düzenlenen uzun seferlerde canları pahasına denizin dibinden çıkardıkları süngerleri ihraç ederek, ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmuşlardır.  Mancorna denilen, derin su, sünger avcılarına verilmiş isimdir. Bu seferler esnasında vurgun yiyerek ölen dalgıçlar sahillerde defnedilir ve diğerleri sünger avcılığına devam ederler. 

Sünger deniz dibinde kayalara yapışık olarak yaşayan tek hücreli bir canlıdır ve planktonlarla beslenir. Ülkemiz denizlerinde ticari değeri olan veya olmayan pek çok sünger çeşidi vardır. Ekonomik olan, ticari olan cinsi ise 5-6 tanedir. Karamanya süngeri de denilen Akdeniz Bal Peteği cinsi en makbul olanıdır. Karamanya aslında bizim süngercilik dilinde Bodrum' dan Antakya Samandağı' na kadar olan kıyı şeridine verilen addır. 

Yukarıda anlatılanlar, Mustafa Cengiz' in teknesinde süngerciliğe başlamış, Bodrum’un son süngercisi olarak bilinen ve fotoğrafı görülen Aksona Mehmet Baş' a, yani Mancornaya aittir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ