Keman yapımıyla ünlü İtalyan ailesi...

Amati,
17. ve 18.yüzyılda, İtalya’ nın Cremona şehrinde yaşayan keman yapımcısı bir aile olan Guarnerisler, Amati ve Stradivari aileleri ile birlikte keman yapım sanatını zirveye çıkardı. 

Bu dönemde keman yapım sanatı, İtalya Cremona’dan Antonio Stradivari, Giuseppe Guarneri ve Avusturyalı Jacob Stainer’ ın atölyelerinde emsalsiz sanatsal bir zirveye ulaştı.

Amatis ve Stradivatis aileleri kendilerini Cremona ile sınırlarken, Guarneris ailesi Mantua ve Venedik’e de yayıldılar. 

Stradivariler kendi çizgilerini oluştururken; Guarneri kemanları, Giuseppe del Gesu’nun zamanına kadar Amatilerin örneklerini ve geleneklerini takip ettiler. 


Andrea Guarneri, Amati atelyesinde, Antonio Stradivari’ nin çırağı olarak çalıştı. Oğulları, Pietro Giovanni Guarnieri , babalarının geleneklerini ufak değişikliklerle sürdürdüler. 

Üçüncü kuşakta, Pietro Guarneri, Venedik enstrümanlarının görünüşlerini kendi enstrümanları ile birleştirirken, erkek kardeşi Giuseppe Guarneri, Amati stilinin en iyi keman yapımcısı oldu.

Guiseppe, kemanlarında yazılan çarpı işareti ve I.H.S. harflerinden dolayı "del Gesu" olarak bilinir. Stradivari’ den sonra ikinci gelen ve geliştirdiği kendine özgü, eşsiz enstrümanlar ile aile geleneğinden tamamen ayrılır. Del Gesu’ nun kemanlarından biri Niccolo Paganini tarafından çalınmış ve halen İtalya’ nın Cenova kentinde sergilenmektedir.

En büyük keman yapımcıları;
Keman yapım ustalarına Luthier denir.

GagliAnolar, 

C.Fegant,
J. B. Guadagnini, 
L. Guersan, 
Klotlar, 
D. Montagnana, 
Kuzey İtalyan Gasparo da Salo (1540-1609), 
Bresci’ dan Giovanni Maggini (1579-c. 1630) 
Cremona’ dan Andrea Amati (c.1520-c. 1611), 

Guarnerius Kemanı, Stradivarius Kemanından sonra ikinci sırada gelir. 
Bazılarına göre ise Guarnerius bütün kemanların üstündedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ