Kadınların regl dönemi...

Hayız,
(Hayz),
Regl,
Menarş,
Akıntı manasındadır.
Aybaşı olmak,
Adet görmek,
Menstruasyon-Menstrüasyon.
(İng. Menstruation),
Mens olmak,
Hastalanmak,
Kanama,
Peryod,
Regl olmak,
Kirlenmek,
Renkli olmak,
Namazsızlık,

İnsanda ve bazı yüksek memelilerde periyodik olarak görülen döllenmemiş yumurta ile uterus duvar tabakasının dışarı atılması. Aybaşı, regl. Üreme çağına girmiş olan bir kadında ortalama olarak 28-30 günde bir tekrarlanan dönüşüme adet döngüsü veya aybaşı döngüsü adı verilir. Böyle bir kadına hayize denir. Kadını döl yatağı denen rahminden, bir hastalık veya çocuk doğurma sebebi olmaksızın, muayyen müddetlerde kan gelmesine o kadının aybaşısı denir. Buna ve kan geldiği müddete de hayız müddeti denir.

Aybaşı hali kadında genellikle 28 gün olmaktadır. 21 ile 35 gün arasında değişir. Kanama ortalama 5 gün devam eder (1-7 gün arası). Kanama esnasında 20 ile 80 mililitre kan kaybedilir. Regl dönemi, ergenlik döneminden, yumurtalıklarda olgunlaşabilecek yumurta hücrelerinin tümüyle tükendiği menopoz dönemine kadar devam eder. Bu zaman dilimi içerisinde gebelik döneminde ve emzirmenin devam ettiği sürenin büyük kısmında geçici olarak duraklar.

Çocukluk çağından ergenlik çağına geçiş döneminde, ortalama olarak 12.5 yaşında kız çocuğu ilk adet kanamasını, (Menarş) görür. Kanamanın bitmesi dönemine ise yaş dönemi (menopoz) denir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ