Ermeni terör ve cinayet örgütü...

Asala, 
İngilizce: Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia
Ermenice:
Hayastani Azatagrut'yan Hay Gaghtni Banak veya tam adı ile Ermenistan'ın Kurtuluşu için Ermeni Gizli Ordusu, 

1975 yılında kurulan solcu ve aşırı milliyetçi Ermeni örgütüdür. 6 - 7 üyeden oluşan kurucuları içerisinde, terör örgütünün en hareketli iki üyesinden biri olan Agop Agopyan, örgütün bilinen lideridir. İkincisi ise cinayet eylemlerini bizzat gerçekleştiren, terör olaylarının faili bulunan ve Agop Agopyan' ın yokluğunda örgütün ayakta kalmasını sağlayan Agop Tarakçıyan'dır, 1981'de ölmüştür. Agopyan ise çeşitli yaralanma, tedavi gibi sürelerin dışında örgütün lideri olarak kalmıştır. Filistin Kurtuluş Örgütlerinin elemanı olarak tanınmış ve Mücahit ismini taşımıştır.

Örgütün yapısı, geleneksel Ermeni terör örgütleri modeline uygundur. Lübnan Merkez Komitesi, örgütün üst yönetimini üstlenmiştir.

 Özellikle, 1980 yılında bu komite, Lübnan' da önemli bir şekil almış ve Büro niteliğine bürünmüştür. Merkez Komitesine bağlı olarak; Siyasi Komite, Mali Komite, Propaganda ve Yayın Komitesi, İstihbarat Komitesi ve Askeri Komite gibi alt kuruluş ve organları vardır.

Askeri komite, eylem timlerinin de bağlı olduğu bir organ niteliğindedir. 1975-1985 yılları arasında, Türk ve diğer mülki ve diplomatik hedeflere karşı terör eylemlerinde bulunmuştur. 1980-1990 yıllarında ABD' nin terör örgütü listesinde yer almıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ