Eflatun olarak bilinen Yunan filozofu...

Platon,
Aristokles, 
Eflatun,
(d. M.Ö. 427 - ö. M.Ö. 347) .
Atina ile Aigina (Pire körfezinde bir ada) bir yerde doğduğu söylenir. Ailesi, Atina' nın en eski, en soylu ailelerindendir. Çok önemli bir Antik Yunan filozofu olduğu gibi, matematikçi, felsefi diyaloglar yazarı ve hayatını geçirdiği Atina’daki ünlü ilk yüksek öğretim kurumu olan Atina Akademisini kurdu. Asıl adı Aristokles' di. Geniş omuzları ve atletik yapısı yüzünden, Yunanca Platon (geniş göğüslü) lakabı ile anıldı ve tanındı. 


Yirmi yaşından itibaren ölümüne kadar yanından ayrılmadığı Sokrates’in öğrencisi ve Aristoteles’in hocası olmuştur. Sokrates ölüm cezasına çarpılınca (M.Ö. 399) Atina'dan ayrılan Eflatun’un felsefi görüşlerinin üzerinde hala tartışılmaktadır. Batı felsefesinin ilk önemli filozofu olan Eflatun, eserlerini diyaloglar biçiminde yazmıştır. 

Platon, kadınların da erkekler gibi yönetici olabileceklerini söylüyordu. Bunun da nedeni, yöneticilerin siteyi yönetmesinin tam da akılla mümkün olmasıydı. Kadınlar da erkekler gibi aynı mantığa sahipti. Kadınları yetiştirmeyen bir devletin yalnızca sağ kolunu çalıştırıp güçlendiren bir insana benzediğini söyler. Platon, aile ve özel mülkiyeti de reddediyor, bunların devleti yönetenler ve koruyanlar tarafından idare edilmesini savunuyordu. Görüşleriyle Plotinus'u ve Hıristiyan din bilimcileri etkilemiş olan Platon'un başlıca söyleşileri arasında Devlet, Şölen, Phaidon, Gorgias, Protagoras sayılabilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ