Beyin ve omurilikte oluşan, merkezi sinir sistemine ait bir hastalık ...

MS,
Multipl Skleroz,
Beyin ve omurilikten oluşan merkezi sinir sistemine ait bir hastalıktır. MS hastalarında, koordinasyon zayıflığı ve kas kontrolünde güçlük görülür. Ancak, multipl skleroz (MS) teşhisi konmuş pek çok kişi, hastalıktan hafif düzeyde etkilenir ve yaşamlarına eskisi gibi devam edebilir. MS’de sebebi anlaşılmayan bir şekilde halsizlik, sakarlık ve yorgunluk hissetme, bulanık görme, cildin bir veya daha fazla bölgesinde uyuşma veya karıncalanma şeklinde semptomlarla ortaya çıkar.

Ortaya çıkabilecek diğer semptomlar ise; İkili görme, Kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, Kas sertliği, Baş dönmesi, Mesane kontrolünün kaybı, Depresyon, Hafıza kaybı.

Semptomlar genellikle ortaya çıkar ve kaybolur. Semptomların görüldüğü dönemlere episod adı verilir. Episodlar birkaç gün veya birkaç hafta sürebilir. İki episod arasında semptomların kaybolduğu döneme ise remisyon denir. MS hastalarının çoğu episodlar arasında normal yaşamlarına devam edilebilirler. Pek çok episod ve remisyon dönemleriniz olabilir. Bazı kişilerde, semptomlar hafif ve nadir görülür. Ancak, zamanla episodlar daha sık veya daha uzun sürebilir. Episodlar arasında bazı fonksiyon kayıpları meydana gelebilir. Bazı durumlarda, hastalık ciddi sakatlıklarla sonuçlanabilir.

MS’in nedeni tam olarak açıklanamadığından, onu önlemek için neler yapılması gerektiği bilinmemektedir. Ancak besin destekleri ile yavaş yavaş önlendiği doktorlar tarafından söylenmektedir

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ