Saka kuşu...

Kutan, 
Saka, 
Gengel,
Ökse kuşu 
(Carduelis cardelis).   
Fr. chardonneret commun .
İng. goldfinch
Saka kuşuna verilen bir başka ad.
Serçegillerden, başında ve boynunda kırmızı, sarı tüyler bulunan, bol renkliliğiyle dikkati çeken, güzel öttüğü için kafeste beslenen küçük bir kuş.  

Gagasının etrafındaki dar bir şerit, tepesinin ortası ve başının arkası koyu siyah, alnı, yanaklarının önü ve gerdanı parlak kırmızı, sakakları ve yanaklarının arkası beyaz, ensesi, omuzları ve sırtı sarımsı - kahverengi, gırtlağı ve göğsünün yanları açık kızılımsı - kahverengi, karnı beyazdır.  Ötücü-kuşlar takımının ispinozgiller familyasından bir kuş türü. Kuyruğu gibi siyah olan kanatları enli bir sarı şeritle süslüdür. Erkekle dişi birbirine çok benzer. Uzunluğu 13 cm. Sırtı kahverengi, karnı ve kuyruğu beyaz, yüzü kırmızı, kanatları kara olur. Avrupa, Kuzey Afrika ve Sibiryada ağaçlarda yaşar. Türkiye'nin hemen her yerinde yaz kış görülebilir.

Bütün Avrupa ile Batı Asya'da bulunan bu zarif yapılı ve hareketli kuş, güzelliğinin farkında imiş gibi davranır. Gerçek bir ağaç kuşu olduğundan ender yere iner ve bu takdirde oldukça beceriksiz hareket eder. İtina ile örülmüş yuvası, pek sık olmayan yapraklı ormanlarda, meyva bahçelerinde, çok kere de ev bahçelerinde yerden 6-8 metre yüksekliktedir. Kara başlı iskete'ninki gibi gözden çok iyi gizlenmiştir. 4 - 6 yumurtanın üzerine yalnız dişi kuş kuluçkaya oturur. Sevilen kafes kuşlarındandır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ