Portekiz halk şarkısı...

Fado, 
Gitar eşliğinde seslendirilen halk şarkısı.
Fado, 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanmış bir Portekiz halk müziği türüdür. Fado kader veya alın yazısıdır. Fado, balıkçı, kaşif ya da denizci olan sevgililerini, eşlerini denize uğurlayan ve onların geri dönmesini umutla bekleyen Portekiz kadınlarının yakınlarının geri gelmemesi üzerine denize karşı yaktıkları ağıtlardır. Bu nedenle Fado, derin acıların, hüzünlerin, özlemin, nostaljinin, mutluluğun ve aşkın ifade edildiği bir müzik türüdür.

Portekiz'de Lizbon ve Coimbra şehirlerinden adını alan iki tür fado  vardır. Coimbra fadosu sade bir tarzdır. Lizbon fadosu daha yaygındır. Klasik fado bir Portekiz gitar ve bir klasik gitar eşliğinde tek bir şarkıcının performansıyla icra edilmektedir. Modern fadonun ise yaylı çalgılar dörtlüsünden tüm bir orkestraya kadar çeşitli uygulamaları mevcuttur.

Bu müzik türündeki en iyi isimler Carlos Ramos, Katia Guerreiro, Vicente de Camara, Mariza Terra ve Monica Molina'dır. 20. yüzyılın en ünlü fado sanatçısı Amalia Rodrigues' dir. Yas tutmayı temsil ettiği için, Fado şarkıcıları ve fado müziğini sevenler genelde siyah giyerler.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ