Kongo Demokratik Cumhuriyeti' nin ilk başbakanı olan, sömürgeciliğe karşı direnişin simgesi sayılan ve 1961' de Moiz Çombe tarafından öldürtülen Afrikalı milliyetçi önder...

Patrice Lumumba, 
(1925 - 17 Ocak 1961),   
Kongo Demokratik Cumhuriyeti' nin ilk başbakanıdır.   
Lumumba ve Kongo Ulusal Hareketi 23 Haziran 1960 yılında ilk hükümeti kurdu. Lumumba başbakan ve Joseph Kasavubu Devlet Başkanı oldu. 

Belçika'nın desteğiyle Moise Tshombe'nin önderliğinde 1960 yılında Katanga bölgesinin bağımsızlığını ilan etti. Birleşmiş Milletler birliklerin gelmesine rağmen karışıklıklar sürdü. Lumumba Sovyetler birliğinden destek istedi. Albay Joseph Mobutu (Mobutu Sese Seko) önderliğindeki ve Kasavubu tarafından desteklenen bir askeri cunta yönetimi ele geçirdi. Lumumba, Mobutu'ya bağlı birlikler tarafından tutuklandı (1961). Lumumba'nın kendisini yakalayanlar tarafından işkenceye uğradığını bildiren bir BM raporu ortaya çıktı. Tüm çabalara rağmen, Lumumba 17 Ocak 1961 tarihinde Lumumba ve onunla birlikte hapsedilmiş olan arkadaşları infaz edildi.     

Moiz Çombe’nin Katanga’ sında 17 Ocak 1961 günü katledildikten sonra parçalanmış gövdesi yakılıp asitte eritilen Kongo’nun (Zaire) seçilmiş ve halkın sevgilisi Cumhurbaşkanı Patrice Lumumba’ nın sapıkça öldürülmüş. Halkı için yoksulluğa karşı savaşan Lumumba'dan başka Kongo’da (Zaire) son kırk yılda 12 milyondan fazla insan katledilmiştir.  

Kongo Demokratik Cumhuriyeti;
Güney Afrika’ da bağımsız bir devlet. 
Eski adı Zaire' dir. 
Sınır komşuları; 
Angola, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Ruanda, Sudan, Tanzanya, Uganda, Zambiya. 
Ülkenin en yüksek noktası: Ngaliema tepesindeki (Stanley Dağı) 5,110 m. Marguerite zirvesidir. 

İdari bölmeler: 
10 eyalet ve bir şehir; 
Kinşasa - Leopoldville (Başkent), 
Bandundu, Bas-Congo, Equateur, Kasai-Occidental, Kasai-Oriental, Katanga, Kinshasa, Maniema, Nord-Kivu, Orientale, Sud-Kivu.

Nüfusun etnik dağılımı; 
Bantuları oluşturan 200 den fazla Afrikalı etnik grup; 
Dört büyük kabile; Mongo, Luba, Kongo (hepsi Bantu) ve Mangbetu-Azande (Hamitic).
Dinler: Roma Katolikleri %50, Protestanlar %20, Kimbanguist, Müslüman ve yerel inançlar.
Diller: Fransızca (resmi), Lingala, Kingwana, Kikongo, Tshiluba.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ