Osmanlılarda Padişahın av köpeklerine bakan görevli ...

Zağarcı,
Osmanlı Devletinde padişahın av köpeklerine bakan görevli.
Zağar, Av köpeği demektir.
Tazılar ve Zağarlar.
Çeşitli özellikler taşıyan köpekler, evcilleştirme öncesinden  kısa bir süre sonra, farklı öbeklere ayrıldılar. En özgün öbeklerden biri olan av izleme köpekleri de, zamanla iki ayrı öbek altında toplandılar; İngiliz tazısı ve Afgan tazısı gibi görerek iz süren tazılar. Bloodhoud gibi koku alarak iz süren zağarlar. 
Av sırasında, ince yapılı olan ve çok hızlı koşan tazılar avı kovalamada, daha ağır yapılı olan ve daha yavaş hareket eden zağarlarsa avın yerini belirleyip ortaya çıkmasını sağlamada kullanılıyor. 

Tazılar ve zağarlar, büyüklük bakımında öbür köpek öbeklerine göre daha büyük çeşitlilik gösterir. Eskiden tazı olarak kullanılan ve şimdi zağar öbeğinde sayılan İrlanda kurt köpeği en ağır köpeklerden biridir. Minik porsuk zağarıysa, en küçük soylar arasında yer almaktadır. Birçok tazı ve zağar soyu hala avlanmada kullanılmaktaysa da, bazıları ev köpeklerine dönüşmüş durumdadır. Küçük yapılı çeşitlerin ömrü 15 yıl dolayındayken, çok iri olanlarda ortalama süre bunun ancak yarısı kadardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ