Nürnberg' de nazi savaş suçlularının yattığı ünlü hapishane...

Spandau
(Şpandav hapishanesi),
Spandau hapishanesi Berlin' in batısında Spandau (Şpandav)' da, eski Spandau kalesinin yanındaydı. 1876 yılında yapılmıştır. Nazi Almanyası' nın önde gelen isimlerinden Adolf Hitler'in Nazi Partisi'ndeki vekili olan Walter Richard Rudolf Hess, Sovyetler Birliği ile savaşın arifesinde 
İskoçya' nın Glasgow şehrindeki Maryhill kışlasında tutuklandı.

Nürnberg mahkemelerinde yargılandı. ve Spandau hapishanesinde ömür boyu hapse mahkum oldu. Savaştan sonra da Hess, Nazi savaş suçlularının kapatıldığı Spandau Cezaevi' nde ömür boyu tutuldu.   1987 yılında son mahkum Richard Rudolf Hess burada öldü. Ölümünün ardından bu hapishane yıkılmıştır. Yıkılan hapishane Rudolf Hess' in kahraman olmaması, anı ve hatıra oluşturulmaması için tamamen ufak parçalara ayrılarak yok edilmiştir.

Diğer mahkumların bazıları idam edildiler veya cezalarını çekip tahliye oldular. Ancak Hess Spandau Cezaevi'nin tek mahkumu olarak yıllarca İngiliz, Fransız, Amerikalı ve Ruslar' dan oluşan bir birliğin gözetimi altında kaldı. Hakkında bir çok kitap yazıldı. Bunlardan birisi on yıl önce Dünya'nın En Yalnız Adamı ismi ile Türkçe'ye çevrildi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ