Norveç' li kaşif Nansen' in buza dayanıklı gemisinin adı...

Fram,
Fram, İleri,
Norveçli Fridtjof Nansen, 
(1861-1930) 
Kuzey Ku­tup Bölgesi'nde yaptığı keşiflerle tanınan, değerli bir bilim ve devlet adamıdır.
Oslo yakınlarında Store Fr0en'de doğan Nansen, 1880 yılında zooloji öğrenimine başladı. Öğrenimi sırasında İtalya ve Norveç' in çeşitli bölgelerinde araştırmalar yaptı. 

Grönland'ın buzlarını aşmak için yaptığı tasarıyı 1887 yılında halka açıklayan Nansen, 1888 yılında Grönland'ı doğudan ba­tıya geçti. Ardından daha tehlikeli bir sefer için hazırlandı. Denizin sürüklediği tahta par­çalarının hareketini izleyerek, Kuzey Buz Denizi' nde Bering Boğazı'ndan başlayan ve Norveç Denizi'ne ulaşan bir akıntı olduğunu gördü. Buzlar arasında sıkışan bir geminin, bu akıntıdan yararlanarak, Kuzey Kutbu'na ulaşabileceğini düşündü. Büyük ölçüde ken­disinin tasarladığı ve buzlar arasında sıkışma­ya dayanabilecek bir biçimde yapılan Fram adlı gemisiyle 1893 yılında yola çıktı.

Kuzey Buz Denizi'nin Rusya kıyıları boyunca doğu­ya doğru ilerledi ve burada gemisini donan buzlar arasında bıraktı. Mart 1895'te geminin Kuzey Kutbu üzerinden geçemeyeceğini anla­dığında bir arkadaşıyla birlikte gemiyi terk etti ve buzullar üzerinden köpeklerin çektiği kızaklarla Kuzey Kutbu'nun 400 km yakınına kadar gitti. Buraya daha önce insan ayağı basmamıştı. Nansen ve arkadaşı, taştan ve mors derisinden yaptıkları kulübede, mors ve kutup ayısı etiyle beslenerek kışı geçirdiler. Yolda başka bir keşif ekibi tarafından gemiye alınan Nansen ve arkadaşı yolculuğa başladık­larından yaklaşık üç yıl sonra geri döndüler. Bu arada Fram da sapasağlam dönmeyi başar­mıştı. Gemi, bugün hala Norveç'in başkenti Oslo'da görülebilir.

Nansen, bir devlet adamı olarak 1905 yılında Norveç'in barışçıl bir yolla İsveç'ten ayrılma­sında etkin görev aldı. Kısa bir süre için İngiltere'de Norveç büyükelçisi olarak görev yaptı. Milletler Cemiyeti'nin ilk toplantısında Norveç heyetine başkanlık eden Nansen, I. Dünya Savaşı'nın sonunda Rusya'da savaş tutsağı olan Alman ve Avusturya-Macaristan askerlerinin ülkelerine geri gönderilmeleri işiyle görevlendirildi. SSCB yönetimiyle görü­şen Nansen bu görevi iki yıl içinde başarıyla sona erdirdi.  Nansen, 1922 yılında hiçbir ülkenin yurttaşı olmayan mül­teciler için Milletler Cemiyeti Pasaportu (Nansen Pasaportu) olarak bilinen kimlik belgesinin oluşturulmasını sağladı. 

Yaşamının sonuna kadar, Milletler Cemiyeti'nde etkin görev yapan ve çeşitli yardım çalışmalarını sürdüren Nansen, 1922 yılında  Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ