Muğla yöresine özgü bir tür ciğer yemeği...

Balıklen,
Malzemeler,
1 kg dana ciğeri,
2 su bardağı sıvıyağ,
4 yemek kaşığı un.
Sos için;
1.5 yemek kaşığı margarin, 10 diş sarmısak, 4 yemek kaşığı un, 1.5 yemek kaşığı salça, 1.5 yemek kaşığı limon suyu.

Hazırlanışı; Dana ciğerini küçük parçalar halinde doğrayın. Una bulayıp tavada kızdırdığınız sıvıyağında kızartın. Ayrı bir kapta margarin, iri doğranmış sarmısak, un, salça ve limon suyunu kavurun. Sosunuzu hazırlayın. Kızarmış ciğerleri servis tabağına alın. Üzerine hazırladığınız sosu dökerek servis yapın.

Muğla yemekleri;
Tarhana, Ara ve Dutmeş çorbaları.
Çopur, Döş Dolması, Çızdırma, Gürlen kebabı, Ballık kavurma, Karın-mumbar dolması, Sura, Balıklen (Ciğer yemeği), Çökertme, Keşkek, Dövme köfte, Tavuk, Ciğer, Biryan denen kuzu kapama, et kavurması ya da çiftlik kebabı Muğla mutfağında sık rastlanan et yemeklerini oluşturur. Balık, her tür balık ızgara ve buğulama, pirinçli balık, Ahtapotlu Pilav gibi yemekleri de ünlüdür. Özellikle Marmaris ilçesinde yaygın üretimi olan çam balı, yörenin özgün besin kaynaklarındandır.

Sebze yemeklerinin başında Bamya, Börülce Karnıkara, Nohut ve Fasulye gelir. Bunlar genellikle zeytinyağlı olarak tüketilir.  Hardal haşlaması, Sirken otlaşı, Ekşili biber, Çıntar kavurması, Ot Ekşilemesi, Galli Patlıcan, Ebegümeci Kavurması, Börülce Kavurması, Teltorlu Börülce, Hardal haşlaması gibi ot yemekleri ardır. Baklagiller genel olarak etle birlikte pişirilir.

Hamur işi ve Tatlılar; 
Ballı kabuk, Üzüm köftesi, Hoşmerim, Pekmez reçeli, Üzüm, Domates, Patlıcan ve Kabak reçeli , Bestel, Dülek reçeli, Gülsuyu. Kahvaltı ve öğle yemekleri arasında kullanılan baldan çıtırmak denen bir tatlı da yapılır. Bu tatlıda kaynatılmış bala kavrulmuş susam konur ve kalıp kalıp kesildikten sonra yenir. Saç Böreği, Yalankı, Zerde, Katmer, Badem ve cevizli sucuk başlıca lezzetleridir.

Diğer salata ve ot yemekleri;
Radika, Devetabanı, Gelingülü de denen Gelincik, Ebegümeci gibi yabani otlar yaygın biçimde kullanılır. Yabani otlar daha çok kavrularak yenir. Kimi zaman bunların birçoğu bir arada kavrulur. Bu tür yemekler genel olarak ot kavurması olarak adlandırılır. Kazayağı, Turp otu, Tekesakalı, Kuşyüreği, Sığırdili, Tereotu, Dalgan, Devetabanı, Ebegümeci, Ispanak, Kişkincik, Kuzukulağı, Kapçık, Ballık gibi bitkiler kavurmanın dışında da değişik biçimlerde tüketilir.

Bu bitkilerden bazıları kurutulur ve kış için saklanır. Bölgede kullanılan bir bitki de Bakla' dır. Bakla çiçek açmadan toplanan baklanın yapraklarından dahi salata yapılır. Bakla yaprakları önce tuzla iyice oğulur ve döğülmüş sarmısak, yağ, limon ya da koruk ile karıştırılır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ