Hıristiyanlıkta İncil' deki mesajın kaynağına dönmeyi savunan anlayışa verilen ad...

Evanjelik,
Evanjelizm sözcüğü Kutsal Kitap' a dönmek veya yönelmek anlamına gelir. Evanjelizm, genel anlamıyla İncil' ler hakkında vaaz vermektir. İsa üzerinde yoğunlaşan bu vaazların amacı Hristiyan olmayanları bu dine davet etmektir. 
Matta, Markos, Luka ve Yuhanna tarafından yazılmış dört kanonik İncil' in her birine Evanjel denir. Yunanca iyi haber anlamına gelen evangelion sözcüğünden gelmektedir. 

Bu kelimeden türetilerek, İncil yazarlarına  Dört Evanjelist  denmiştir. Evanjelist ve Evanjelik kelimeleri farklı anlamlara gelmektedir. Evanjelist sözcüğü en basit anlamıyla Hristiyanlık bildirisini vaaz eden, yayan kişi anlamına gelir. Evanjelik sözcüğü ise daha çok Protestan Kilisesi' nin muhafazakar kesimini nitelemek için kullanılır. Evanjelikler, ABD'yi kuran ve tutuculuğuyla bilinen Protestan mezhebi Puritenler' in devamıdır. Evanjelizm merkezli bu akımın mensuplarına ve zamanla liberal Protestanlar haricindeki tüm Protestanlara Evanjelik denmeye başlanmıştır. Ayrıca Martin Luther, reformları esnasında kurduğu kilise hareketi için bu ismi kullanmıştır. Bu nedenle Kıta Avrupası' nda Evanjelik sözcüğü, Protestan veya Lutherci olarak algılanır. Bugünkü Evanjelizm Amerika'daki Hristiyan toplumunun tutucu kanadını temsil etmektedir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ