Ege denizinde Yunanistan' a ait bir ada...

Nios,
İne,

Ios,
Yunanistan' a ait Nios adası bir  turizm cennetidir. Tarihi ada değerleriyle ünlü dağlık bir adadır. Büyük ölçüde kayalıklarla kaplıdır. 
Kato Kampos vadisinde, ve yan vadilerde teraslama yolula elde edilen arazilerde tarım yapılıyor. Homeros'un annesi Klymene, Nios adasının yerlisi  olup mezarı buradadır. 

Adalar;
Delos,
Girit (Crete),
İkaria (Icaria-Nicaria), İne, Ios,
Kos adası (İstanköy),
Meis adası (Kastellorizo-Megisti), Midilli (Lesbos), Mykonos, 
Naxos, Nios,
Paros, Patmos (Batnoz),
Rodos (Rhodos),
Sakız (Chios), Samos (Sisam), Santorini, Symi (Simi)

Girit (Crete); Yunan Adaları içinde en büyük adadır. Tarihi M.Ö 7000'lere dayanan Girit, Avrupa'nın ilk uygarlıklarından Minos Krallığının kurulu olduğu adadır. Yine ilk yazılı belgelerin bulunduğu adadır ve bu sebeple ayrı bir öneme sahiptir. Mitolojide Tanrıların babası Zeus'un ve bilgelik Tanrıçası Athena'nun doğum yeridir. Tarih boyunca birçok medeniyetin egemenliği altına girmiş ama yine de ulusu özgürlük ve onurla birlikte anılmıştır. Yunanlılar, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Venedikliler ve Osmanlılar adaya hakim olmuşlardır.

Delos; Günümüzde modern yerleşimin bulunmadığı bir adadır. Arkeolojik açıdan büyük bir öneme sahiptir. Ada eski Yunan mitolojisine göre Tanrı Apollon ile Tanrıça Artemis'in doğum yeridir. Apollon Tapınağı, Aslanlı Yol, Antik Tiyaro yer alır. Delos Harabeleri dışında adada yer alan mozaik süslü evler de son derece ilgi çekicidir.

İkaria (Icaria); Nicaria olarak da adlandırılan, doğal güzellikleri ile insana huzur veren bir adadır. İkarus efsanesinden dolayı popülerlik kazanan ada eşsiz manzaralara sahiptir. Özellikle gezebileceğiniz yerler arasında; radiumlı kaplıcalar, Bizans Dönemi'ne ait kale, M.Ö III. yy.'a ait kule bulunmaktadır. Ayrıca doğa yürüyüşleri için de oldukça uygundur ada. Tabi güzellikleri birçok turisti adaya çekmektedir.

Kos adası (İstanköy); On iki adaların en büyüklerinden olan Kos adası diğer adıyla İstanköy Bodrum yarımadasının sadece 8 mil uzağındadır. Ege’nin en güzel ve en karakteristik Yunan Adası sayılan bu adada 32.000 yaşayanı olmasına rağmen yılda 1 Milyona yakın turiste ev sahipliği yapmaktadır. Ege Denizinde Türkiye’ye en yakın Yunan Adası'dır.

Meis adası; Kaş'ın hemen açığındaki yunan adası. diğer adı castello rizo, yani kırmızı kale. (Yunanca: Kastellorizo, resmi olarak: Megisti, İtalyanca: Castelrosso), Doğu Akdeniz' de Yunanistan' a bağlı ada. Türkiye kıyılarından sadece 1300 m uzaklıkta olup, Yunanistan' ın Türkiye'ye en yakın adasıdır.

Midilli (Lesbos); Adını; kendi cinsine ilgi duyan kadın şair Sappho zamanından gelen lezbiyen tabirinden alan ada, doğal güzellikleri, şifalı sıcak suları, müzeleri, Ortaçağ' dan günümüze kalmış kaleleri, festivalleri ile mutlaka görülmesi gereken adalardan biri.

Mykonos; Özgürlük ve eğlence adası Mykonos.. Sabaha kadar süren partileri, sınırsız özgürlük anlayışı, dar sokakları ve klasik Yunan mimarisi ile mutlaka görülmesi gereken Yunan adalarından biri. Kumsallarında güneşin ve masmavi suların tadını çıkarabileceğiniz adada, geceleri sınırsız eğlencenin keyfini sürebilirsiniz. Platis Gialos, Agia Anna, Elia, Pragka, Super Paradise hem dinlenebileceğiniz hem de eğlenebileceğiniz plajlarından bazılarıdır.

Naxos; Sahip olduğu yükselti nedeniyle doğal bir güzelliğe sahip olan ada, huzurlu ve sakin bir tatil arayanlar için iyi bir tercih olacaktır. Arkeoloji müzesini, Venedik döneminden kalma kaleleri, manastırları, katedralleri, Apollon Tapınağı'ndan günümüze kalan Portara- Büyük Kapı-, Bourgos ve Kastro bölgeleri, 10 metre boyundaki 2600 yıllık dev Apollanas Heykeli görülmesi gereken yerlerdendir.

Paros; Ekatontapyliani Kilisesi efsaneye göre kilisenin 100 kapısı vardır ancak şimdilik sadece 99 kapısı gün ışığına çıkmıştır. Kayıp olan 100. kapı bulunduğunda İstanbul Yunanistan'a geri verilecektir. Katedral adada mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında gelir.

Patmos (Batnoz); Yunan adaları içinde küçük ve sakin bir adadır Patmos. Yeni Ahit'te bahsi geçen ada, efsaneye göre İsa'nın Aziz Yuhanna'ya göründüğü mağara da buradadır. Bu nedenle Hristiyanlarca kutsal sayılır ve bir hac merkezi özelliği taşır. Adada Aziz Yuhanna'ya adanmış manastır ve kiliseleri ziyaret edebilirsiniz.

Rodos (Rhodos); Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına, St. Jean Şövalyelerine ev sahiplği yapmıştır. Tarihi son derece ilgi uyandırıcı olan Rodos adasında, İtalyan akımlarnın etkileriı hissedilmektedir. Tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmasında ötürü mimarisi, yapısı oldukça zengin. Dünya'nın 7 harikasından biri olan 32 metre boyundaki Rodos heykeli artık adada yer almıyor, yerinde adanın simgesi geyik heykelleri mevcut.

Sakız (Chios); Sakız ağaçlarının kapladığı ada adını anlaşıldığı üzere bu ağaçlardan almıştır. Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine de girmiş olan adada bu dönemden günümüze gelen camilere de ev sahipliği yapmaktadır. Kiliselerin de yoğun olarak bulunduğu adada, kiliselerin duvar süslemeleri ve barındırdıkları ikonlar görülmesi gereken güzelliklerdendir.

Santorini; Romantik atmosferi ile farklı bir yere sahip olan Santorini, siyah kumsalları, volkanik yapısı, beyaz badanalı evleri, mavi kubbeli kiliseleri ile mutlaka görülmesi gereken adalardan bir tanesidir. Dorlar zamanında adı Thira olan ada, Venedikliler zamanında Azize İrene'ye itafen Santorini adını almıştır.

Samos (Sisam); Ege denizindeki Yunan adalarından bir tanesi. Kuşadası'nın tam karşısındadır. ingilizcesi Samos, Susam, Samos, Yunan adalarının en büyüklerinden biridir. Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını kazanan ilk ada olması bakımıyla da ünlüdür. Beyaz badanalı ve mavi pencereli evleri ile Yunan mimarisinin örneklerindendir. Aynı zamanda ünlü matematikçi Pisagor'un bir zamanlar yaşadığı kasabaya da ev sahipliği yapmaktadır.

Symi (Simi); Yunan adalarının en şirini, en bakımlısı. Sünger ticareti ve eskiden yılda 500 gemi üretilen tersaneleriyle 17'nci Yüzyıl'da 12 adanın en zenginidir. Türkiye kıyılarına yakın Yunan adaları içinde en küçüklerinden biri, buna karşın en sevimlisi olan Simi' nin yüzyıllarca geliri süngercilikten olmuş. Elde edilen süngerler Adalılar tarafından İstanbul, Trieste, Marsilya, Frankfurt, Londra ve Bari'deki ticari temsilciliklerle bütün Avrupa'ya dağıtılıyordu.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ