Çığlık isimli tablosuyla tanınmış Norveç' li ekspresyonist ressam...

Edvard Munch,
(D. 1863 - Ö. 1944)
Çığlık isimli tablosuyla tanınmış Norveçli ekspresyonist ressamdır.
1863 yılında Loten’ de, doğmuş. 1864 yılında aile Christiana’ ya (bugünkü Oslo) taşınmıştır. Annesi 1868 yılında verem'den ölmüş. 
Edvard Munch, 1879 yılında başladığı mühendislik eğitimini 1880 yılında terkederek ressam olmaya karar vermiştir. Munch, 1883 yılında Oslo Sonbahar Sergisi’nde ilk defa sergilemiş.

Oslo’nun sanat ortamına girmiştir. Munch, hayatı boyunca tüm tepkilere karşın sanat çizgisinden taviz vermeden yoluna devam etmiştir. Henüz 23 yaşındayken, 1889 yılında, Oslo’da 110 eserden oluşan ilk kişisel sergisini açmıştır. Ruhsal ve duygusal konuları işlediği resimleriyle tanındı. Alman dışavurumculuk akımının gelimesine önemli katkıları oldu. Başlangıçta resimlerinde egemen olan içe dönük ve karamsar havanın yerini, yaşamının son yıllarına doğru yaşama sevinci almıştır.

1891 yılında Nice’de, Hayat Frizi adlı seri resimler üzerinde çalıştı. 1892 yılında Berlin’de açtığı kişisel sergi, basının ve halkın büyük tepkisini çekti ve kapatıldı. Munch’ un Hayat Frizi çalışmaları üzerine yoğunlaştığı bu döneminde çizdiği Ses isimli resim; sanat tarihinin başyapıtlarından birinin, Çığlık'ın ayak sesleri gibiydi. Hayatın Frizleri adlı serinin bir parçası olan Çığlık - Scream (1893; ilk adı ile Umutsuzluk), tablosunda Munch hayat, aşk, korku, ölüm ve melankoli gibi öğeleri işledi. Çığlık, Munch’un sanatında o zaman kadar etkili olmuş farklı konu ve üslup kaynaklarının olağanüstü bir bileşimidir. Diğer pek çok eserinde olduğu gibi bunun da birçok versiyonunu yaptı. 

Paris, Berlin gibi sanat merkezleri ile Norveç’te yaşamını sürdüren Munch, bir yandan kadın ve kadının erkeğin iç yaşantısındaki yerini irdelediği resimlere yoğunlaşırken, diğer yandan erken kariyerinin değişmez teması olan hastalık ve ölüme de ilgi göstermiştir 1937 yılında Nazi yönetimi, Munch’un Alman müzelerindeki çalışmalarından 82’sini yoz sanat şeklinde nitelemiş ve çoğunu satmıştır.

Eserlerinden diğerleri;
Adam and Eve, Angustia, Antonio Ramos Rosa, Ashes, Beso, Separaz, Girl on a Bridge, Golgotha, Madonna, Melancholy, Gelosia, Puberty, Red Virginia Creeper, Starry Night, The Kiss, the storm,vampiro, Two Women on the Shore, The Sick Child, Çığlık-Scream.
Erkek ve Kadın, Öpüş, Hayat Dansı, Ölüm Döşeği, Hasta Odasında Ölüm, Ölü Anne ve Çocuk.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ