Cezayir' in güneyinde yaşayan bir Berberi halk...

Mzabiler,
Adını VII. yüzyıl sonunda yaşamış alim Abdullah bin ibad veya Abad’ dan alan hariciler mezhebine verilen ad. Bu mezhep, VIII. yy.’ da Kuzey Afrika’ da yayıldı. Ticaretle uğraşan  mzabiler sülalesini kurdular ve X. yüzyılda Mzab’ a yerleşti. Bundan başka, cebre adasında (Tunus), Umman ve Zanzibar(Zengibar)’ da temsilcileri vardı
Cezayir, (Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti). 
Kuzey Afrika'da ülke, Afrika'nın Sudan'dan sonra ikinci büyük ülkesi. Cezayir'in komşuları, Tunus, doğuda Libya, güneydoğuda Nijer, güneybatıda Moritanya ve Mali, batıda Fas ve Batı Sahra'dır. Etnik açıdan bir İslam, Arap ve Berberi ülkesidir. 

Ülke ismi (El Cazayir) Arapçada Adalar anlamına gelir. Cezayir' de  dini %99 müslüman olan, %99 Arap, Berber (Kabylie) Chaoui, Mezap, Tuvarig, %1 den az Avrupalı halk bulunur.

İdari yapı; 48 il vardır;
Adrar, Ain Defla, Ain Temouchent, Annaba, Batna, Bechar, Bejaia, Biskra, Blida, Bordj Bou Arreridj, Bouira, Boumerdes, Cezayir, Chlef, Constantine, Djelfa, El Bayadh, El Oued, El Tarf, Ghardaia, Guelma, Illizi, Jijel, Khenchela, Laghouat, Mascara, Medea, Mila, Mostaganem, M'Sila, Naama, Oran, Ouargla, Oum el Bouaghi, Relizane, Saida, Setif, Sidi Bel Abbes, Skikda, Souk Ahras, Tamanghasset, Tebessa, Tiaret, Tindouf, Tipaza, Tissemsilt, Tizi Ouzou, Tlemcen.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ