Boksta boksörlerin vücutla yaptıkları savunma...

Eskiv,
Daima yumruklarınız solla başlayıp solla bitmelidir. Aparkat çok kuvvetli ve teklikeli bir yumruktur. Bu yumruğu almamaya buna mukabil yakın mesafe  ile bu yumruğu vurmaya dikkat edin. Hasmın atağı karşısında geri çekilmeyip bu atağı sağa ve sola eskivlerle savuşturun. Daima sağa eskiv yapan bir rakibe karşı fent yapın, sol aparkat vurun. 

Hasım kapalı döğüşüyorsa, birinci ravunt uzak döğüşerek hasmın gardını düşürmeye ve sol fentlerle bozmaya çalışın. İki elini birbirine çok yakın tutuyorsa bir elinle her ikisini de bloke ederek midesine aparkat vurun.

Boks karşılaşmalarında bazı davranışlar kural dışıdır ve faul olarak değerlendirilir. Belden aşağıya vurmak, bir elle vururken öbür elle rakibi tutmak, yerdeki ya da yerden kalkmakta olan rakibe vurmak, rakibi itmek, kafa, omuz ya da dizle vurmak, enseye vurmak gibi davranışlar kural dışıdır. Faul yapan boksör uyarılır, bazı faullerde puanı geri alınarak boksör cezalandırılır. Bazı durumlarda da faul yapan boksör yenik sayılabilir.
Boks karşılaşmalarında yaygın olarak raunt ve sayı sistemleri uygulanır. Raunt sisteminde, rauntların çoğunda daha iyi dövüşen boksör maçı kazanır. Sayı sisteminde, her raundun sonunda boksörlere başarı oranlarında sayı verilir. Rauntların toplamında daha çok sayı alan boksör maçı kazanır.

Amatör karşılaşmalar kısadır ve bazen yalnızca ikişer dakikalık üç raunt sürer. Profesyonel maçlar ise, her biri üç dakikalık olmak üzere en çok 15 raunt yapılabilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ