Paskalya adası' nda bulunan, volkanik taşlardan yapılmış devasa baş heykellerine verilen ad...

Moai,
Ariki,
Ariki Yontusu,
Paskalya adasında bulunan ve boyları 7-22 metre arasında değişen, volkanik taşlardan yontulma tanrılaştırılmış şef heykellerine verilen ad. Paskalya Adası, en yakın kıtaya 3700 km, en yakın yerleşim olan kara parçasına 2000 km mesafededir. 

Avrupalı kaşiflerden biri, bir Paskalya (Easter Island) Bayramında adaya çıkması sebebiyle vermiş. Adaya ilk ayak basan Polinezya'lı denizcilerdir. Nasıl ulaştığı, aylarca açık okyanusta nasıl hayatta kaldıkları bir sır. Paskalya Adası veya yerel ismiyle Rapa Nui, 1888 yılından bu yana Şili’ye bağlı bir adadır. Bir Latin Amerika ülkesi olan Şili’nin Polinezya’da olan tek toprağı. Şili ve başkent Santiago’da moailer ve ada ilgi odağıdır.

Paskalya Adası ismini Hollandalı kaşif Jacob Roggeveen’den almıştır. 1722 yılında başka bir adayı bulmak için yola çıkan Roggeveen, bir paskalya bayramında bu adaya rastlamış, ve Paskalya anlamına gelen isim, Easter Island o zaman verilmiş.

Polinezya dilinde adı Rapa Nui ’dir. Bir üçgen şekle sahip olan bu adada Terevaka, Poike ve Rano Kau adında üç yanardağ vardır. Paskalya Adası’nın simgeleri moai denen taştan oyulmuş büyük heykellerdir. Moailer, adanın Rano Raraku bölgesindedir.

Kafaları vücutlarından oldukça büyüktür. Tıpkı Mısır’daki Piramitler gibidirler. Bu büyüklükteki taş heykellerin yapılması, taşınması ve yerleştirilmesi için ileri derecede bilgi, yaratıcılık ve fiziksel güç gerekiyor. Dikili en uzun boylu moai Paro adında olup, 10 m. uzunluğunda ve 75 tondur. En ağır heykel ise kısa ama 86 t. ağırlığındadır. Bir tane de tamamlanmamış heykel vardır. Bu heykel tam 21 m. uuzunluğunda ve 270 t. ağırlıkta olurmuş. Bu devasa moai heykellerin yüzleri ve vücutlarında bir detay görmeniz neredeyse imkansız. Heykeller genelde uzun ve düz kayalara oyulmuşlar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ