Niyasin adlı vitamin eksikliğinden kaynaklanan ve deri lezyonları ile sindirim ve sinir sistemi bozukluğuna neden olan hastalık ...

Pellagra,
Pellagra Hastalığı, 
(Sert Deri).
Besinlerde yeterince niyasin, B (vitamini) alınmaması sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Vücut, doğal olarak içerdiği triptofan adlı amino asitten niyasin oluşturur. Bu nedenle Pellagra hastalığı bu amino asit eksikliğinin de bir belirtisi sayılabilir. 

Pellagra hastalığının başlıca belirtileri, deri yangılanması, ishal ve bunamadır. Oysa vücutta doğal olarak bulunan birçok besleyici madde deri yangılanması, ishal ve bunamanın etkinliğini hafifletebilir. Pellagra, bu nedenle, vücutta birçok vitamin eksikliğinin yol açtığı bir hastalık olarak tanımlanabilir. Besinlerle alınması gereken başlıca madde nikotinik asit (niyasin) dir.

Vitaminler yönünden zengin bir beslenme yöntemi uygulanarak Pellagra hastalığının önüne geçilebilir. Besinlerde özellikle bol miktarda nikotinik asit bulunulması gerekir. Nikotonik asitin bulunduğu besinlerin başlıcaları et, süt ve sütten yapılan yiyecekler, yumurta ve buğday taneleridir. Kahvede çok miktarda olan nikotonik asit sebze ve tahılda daha az miktarda bulunur. Mısıra dayanan beslenmeler Pellagra hastalığına yol açabilir. Çünkü mısırdaki nikotonik asit bağırsaklarda tam olarak soğurulmaz. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ