Lehistan kralı I.Sigismund' un 1516' da sınır boylarını beklemek üzere kurduğu, sonradan Ruslarca da benimsenen bir sınıf atlı asker...

Kazak,
İng. Cossach.
Lehistan kıralı I. Sigismund'un 1516 yılında sınır boylarını beklemek üzere kurduğu, sonradan Ruslarca da benimsenen bir sınıf atlı asker. 
Güney Rusya kıyılarında yaşayan ve ırmak boylarında otururlar. Bu askerler slavlaşmış ve çok kez şayka denilen kayıklarıyle Karadeniz kıyılarında korsanlık yapanlardır.

Ünlü Alman İmparatoru Sigismund Lüksemburg doğumludur. İmparator IV. Charles'in oğludur. Brandburg Hakimi, Kral Louis'in kızı ile evlenerek, Macaristan ve Lehistan Kralı olmuştur. 1396 yılında Türklere karşı büyük Haçlı ordusunu kurmuş. Yıldırım Bayezid'in ordusuyla çarpışmış ve yenilgiye uğramıştır. 1411 yılında İmparator olmuştur. 1427 ve 1435 yıllarında Osmanlı ordusuna karşı savaş açmışsa da bozguna uğramıştır.

Lehistan Krallığı günümüzdeki Polonyalıların atalarının Orta Çağ'da kurduğu bir devlettir. Bu krallığın başlangıç tarihi olarak 18 Nisan 1025 tarihinde Lehistan dükü I. Bolesław'ın Gniezno Katedralinde taç giyerek kendini kral etmesi verilmektedir. 1385 yılında Lehistan'ın başına Litvanyalı Jagiellon Hanedanı geçerek her iki devleti de birlikte yönetmeye başlamışlar, 1569 yılından sonra ise Lehistan ve Litvanya ülkeleri resmen tek bayrak altında birleşerek Lehistan-Litvanya Birliği'ni kurmuşlardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ