Kafkasya' da yaşayan bir halk...

Abazalar, 
Alanlar, 
Avarlar,
Çeçenler,
Hazarlar, 
İnguşlar,
Kumuklar,
Lezgiler,
Karaçay-Malkarlılar,

Osetler (Asetinler), 
Şapsığlar,
Laklar(Gazi Kumuklar). 
Kafkasya, Kafkas Sıradağları'nın ikiye böldüğü, kuzeyde Don nehiri ağzı, Maniç Çukurluğu ve Kuma ağzı hattından, güneyde Aras ve Kars Platosu'na kadar uzanan bölgenin adı. 

Kafkasya'nın iki önemli ve her zaman açık olan geçidi vardır. 
Bunlardan biri Daryal geçididir. Geçidin deniz seviyesinden yüksekliği 2379 metredir. Bu geçit Kafkasya'yı siyasi, askeri ve hatta sosyal yönlerden iki ana parçaya ayırır. Gürcistan'ın Rusya'ya bağlanmasından sonra bu geçidin önemi daha da büyümüştür. 
İkinci önemli geçit de Derbent'tir. Bu geçit Hazar Denizi kıyısı boyunca uzanır ve genişliği 1.5 ile 30 km arasında değişir. 

Osetler (Asetinler), 
Aslen Alanlardan geldikleri kabul edilen Osetlerin dilleri de İranlıların diline çok yakındır. Ancak Kafkas dillerinin etkisinde kaldıkları için birtakım değişiklikler yaşamışlardır. Kafkasya'da Daryal Geçidi' nin güney açığında otururlar. Doğularıda Çeçenler, kuzeylerinde İnguşlar ve Kabartaylar, batılarında Abazalar ve Gürcüler bulunur. Güneyden de yine Gürcülerle komşudurlar. Onlara Çerkesler Kuşha, kendileri ise Iron derler. 
Daryal Geçidi' nden başka Liakkva ve Ksa vadilerinde, güneyde Kura'ya doğru Uruk, Fiag-Don ve Ardon ile Yukarı Terek boylarında da yaşarlar. 
İki gruba ayrılırlar;  
Biri İron, diğeri Digor. 



Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ