Gürcü soylu bir halk...

İmerler 
(Gürcüce: İmerlebi),
Gürcüler, (Kartvelebi veya Kartveli eri).
Gürcistan’ın idari bölgelerinden biri de İmereti; İmeretiya; İmeretia'dır. Coğrafi olarak Rioni ırmağının yukarı ve orta bölgelerini kapsar. 
Bölgenin yönetim merkezi Kutayıs (Kutaisi) kentidir. Yerel kültür gruplarından İmerler, Gürcüce’nin bir lehçesini konuşurlar ve etnik Gürcülerin kavimsel boylarından biridir.

Gürcülerin büyük bölümü bugün Gürcistan’da yaşamaktadır. Gürcüler ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerine de dağılmıştır. Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler, İmerler, Svanlar, Megreller ve Lazlar aynı kökenden gelen halklar olarak kabul edilir.

İranlıların Gürcüleri verdiği ad olan Kurc veya Gurc adından gelir. Osmanlı döneminde kullanılan Gürci adı da buradan gelir. İngilizce’de Georgians, Almanca’daki Georgier, Fransızca’daki Géorgiens gibi adların da Gürcülerin Farsça adından geldiği sanılır. Kökleri Acaristan’ a dayanan ve Türkiye’ nin çeşitli yerlerine göç eden Müslüman Gürcülerin kendilerine Çveneburi adını verdiği biliniyor.   Gürcistan' da soylu kişilere Tavat  denir.  1921 yılında Sovyet yönetimince bağımsızlığına son verilen Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin bir parçası oldu. Bugün, 1991 yılında bağımsız olan Gürcistan’ın yönetim bölgelerinden biridir ve Kutayıs, bölgenin yönetim merkezidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ