Eskimoların kendilerine verdikleri ad ...

İnuit, 
İnuk, 
Eskimo,
Kanada'da 
İnuit, İnuk kelimeleri Eskimo yerine kullanılmaktadır. Kanada'nın kuzeyi, Alaska, Grönland ve Sibirya' nın doğusunda yaşayan yerli halka verilen isimlerdir. Dünyada toplam olarak 100.000 - 150.000 Eskimo vardır. Bunların yaklaşık 40.000'i Kanada'dadır. Asya ile Amerika birbirine bağlı kara parçaları iken, Buzul Çağı'nın bitimine doğru Sibirya'dan Alaska'ya geçen avcıların torunlarıdır. 

Eskimo sözcüğünün kökeni tam bilinmemekle birlikte, Kızılderili lisanı Algonkian'dan geldiğine ve farklı dilde konuşan kişi demek olduğuna inanılır. Eskimo sözcüğünün Cree dilinde çiğ et yiyen kişi  anlamına geldiği için bu kelimenin kendilerini tanımlamak amacıyla kullanılmasını hakaret kabul ederler. İnuit kelimesi İnuk kelimesinin çoğuludur. İnuk kelimesi İnuitçe' de  kişi  anlamına gelir. İki tür Inuit vardır. 

Kuzey Alaska, Kanada ve Grönland' da yaşayan İnuit' ler ile, batı Alaska, Aleut Adaları ve Rusya'nın uzakdoğusundaki Yupik' ler. Rusya' daki Yupik' lere Sibirya Yupik' i ya da Yuit de denir. Yupik Alaskaca'da gerçek kişi anlamına gelir. 

Dinleri Şamanlık ve Hristiyanlık' tır. Hıristiyan Eskimolar Grönland Evanjelik Lutherci, MoravianAnglikan kiliselerine mensupturlar. Geleneksel eskimo inanışı ise şaman denilen din adamları etrafında organize olmuş, bir inanç sistemidir.
Eskimoların (İnuitler) bir kısmının sürekli olarak ya da av sezonlarında geçici olarak yaşadığı sıkıştırılmış kardan evlere İglo ya da iglu denir. İglo, İnuit dilinde ev anlamına gelir ve yerel dilde çadır, çamur ya da modern evler için de kullanılır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ