Dünyada yalnızca Akşehir gölü çevresinde yetişen 1 metre kadar boylanabilen ve gösterişli sarı çiçekler açan bir bitki...

Piyan,
Acı Piyan,
Turcica,
Dünyada sadece Konya'nın Akşehir ilçesindeki Akşehir Gölü çevresinde yetişen ve Latince'de Türkiye anlamına gelen Thermopsis Turcica isimli bitki. 1983 yılında Akşehir Gölü çevresinde yapılan araştırmalarda baklagillerden bir bitki keşfedildi. Bu türe Latince'de Türkiye anlamına gelen Turcica isminin verildiği belirtildi. 

Halk arasında acı piyan olarak bilinen, gösterişli sarı çiçekleri vardır. Bitki, 80-100 cm. boya ulaşabilmektedir. Bu bitkinin bileşiminde bulunan maddeler nedeniyle acı olduğundan dolayı hayvanlar tarafından yenilemediği bilinmektedir.

Turcica, yıllar içerisinde değişen doğa şartlarına direnerek çok eski jeolojik devirlerden beri günümüze kadar ulaşabilen lokal endemik nadir bir bitkidir. Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından, korunması gereken bir tür olarak kırmızı liste içerisine alınmıştır. Akşehir Gölü'nün kıyılarında küçük öbekler halinde yer yer de Eber kıyılarında karşımıza çıkan bu türün, en bol olarak görüldüğü Eber Gölü kıyılarında yaklaşık 1500 metrekarelik bir alan, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce desteklenen Akşehir ve Eber Gölleri Sulak Alan Yönetim Planı (2008-2012) projesi kapsamında tel örgüyle çevrilerek koruma altına alınmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ