Avustralya, Tasmanya ve Yeni Gine'de yaşayan, düşmanlarından korunmak için kirpi gibi görünen bir hayvan...

Ekidne, 
Echidna,
(Tachyglossus),
Avustralya, Tasmanya ve Yeni Gine' nin ufak ve ürkek bir hayvanıdır. Tombul vücudunu kaplayan kahverengimsi kılların arasına kısa ve keskin dikenler de karıştığı için Avustralya' da ona bazen kirpi de derler. Bu hayvancık dikenleri ile korkunç görünür. 

Kendini kurtarmak için daha şaşılacak bir hızla toprağı kazarak gözden kaybolur. Dört ayağındaki kazmamsı pençeler ile o kadar hızla tünel kazabilir ki, hayvanı toprağın içinde yakalayabilmek zordur. Toprağı kazarken yatay durumda toprağın içine gömülmesi, bu hayvanın garip özelliklerinden biridir.

Dişleri olmadığı için, bu garip hayvan hep yumuşak şeyler yer. İnce bir gagaya benzeyen burun yapısının ucunda ağız deliği vardır. Ekidne' nin başlıca yiyeceği karıncalar ve termitlerdir. Hayvan, karınca yuvasını kudretli pençeleriyle yarar. Sonra ince ve uzun ağzıyla minik karıncaları, uzun dili ile yakalamakta ve onları damağına bastırarak ezmektedir. Ekidne' nin beslenme zamanı gecedir. Bu minik memeli hayvan gündüzleri saklanır. 

Ekidne' ler yavaş ürerler. Dişi, yılda genel olarak bir yumurta yumurtlar. Fakat bu hayvan kuşlar gibi yumurtasının üzerinde kuluçkaya oturmaz, kuluçka makinesi vücudunun içindedir. Bu, karnının üzerinde bulunan ve kangurunun kesesine benzeyen deriden bir ceptir. Yavrulara gıda temin eden süt bezleri de bunun içindedir.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ