Bitkisel, hayvani ya da madeni yağların karışımınından yapılan macun, panzehir...

Tiryak,
Tiryek.
Panzehir,
(Sanskiritçe janah).
Tiryak bir çeşit ot.
İsmi latince'den geliyor.
Ortadoğu ve Acem diyarlarında yaygın olarak kullanılıyor. Marijuana, Peyote gibi otlardan birisidir. 

Farsiler, sağlığa iyi geldiğini, özellikle şeker hastalığı ve menopoza girmiş kişilere yaradığını söyler. Nargilenin içine katılarak kullanıldığında içimi daha lezzetli oluyor. Nedeni ise adamı şen ve şakrak kılıyor. Tiryaki lafı da eskilerden geliyor. Çok tiryak içen kişilere Tiryaki denir.

Tiryak yağı; Anason, çivit, çam sakızı, çiçek otu, çöpçini, darı fülfül, eksir, gün balı, hardal, havlican, hindistan cevizi, hindistan çiçeği, hiyerşambe, kalanga, karabiber, karanfil, kebabiye, kimyon, kişniş, kremartar, kakule, limon kabuğu, limon tuzu, meyanbalı, portakal kabuğu, ravend, raziyane, sarı helile, şamlı, şeker, tarçın, tarçın çiçeği, tekemercini tohumu, tiryak, üdül kahr, vanilya, yeni bahar, zağfran, zencefil, zerdeçal, zulunba gibi; karışımına, su ve şekerin eklenmesiyle yapılan şekerli baharat' dır.

Antik çağda akrep ve yılan sokmalarına karşı kullanılan tiryak, daha sonraki yüzyıllarda da değerini kaybetmemiş ve her derde deva ilaç olarak kullanılmıştır. Tiryakların günümüze gelen uzantısı da Manisa’ da yapılan şenliklerde dağıtılan Mesir Macunu’dur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ