Zeytinin yağı alındıktan sonra posası...

Pirina,
Rumca pirina,
(Zeytin posası),
Pirina yağı.
Bir kaç defa sıkıldıktan sonra yağ bakımından hala zengin olan, hayvan yemi, yakıt veya gübre olarak kullanılan zeytin küspesi.
Zeytinyağı fabrikalarında sıkılarak fiziksel olarak içindeki yağın ve suyun büyük bir bölümü alınır. Zeytin posası içerisinde hala bir miktar yağ barındırmaktadır. 

Bu yağ gerek posadan ayrıştırma yöntemi gerekse posa haline geldikten sonraki uğradığı fiziksel değişim ve bulunduğu ortamın şartları nedeniyle artık zeytinyağı değildir. Bu yağa Pirina yağı denir.

Önce zeytinler türlerine göre ayrılır. Huni adlı çukura dökülen zeytinler makine sistemiyle yapraklardan temizlenir ve kırıcıda ezilip kırılır (makine, üçbin devirle çekirdeği unufak eder). Buradan çıkan hamur, karıştırma yoğurmadan sonra su verilir, posa ve şırası ayrıştırılır. Şıradan da yağ ve karasu ayrıştırılıp, yağ filtre tankına alınır, son tortuları ayıklanıp dinlenme tankına bırakılır. Buradan doğal yağ güğümlere, teneke ve şişelere doldurulur. Yağdan geriye kalan prina tekrar öğütülüp sabun yapmada kullanılır. Prina posasına pelet denir ve yakacak, yakıt olarak kullanılır.

Prina Posası:
Yakıt Yağı kalmayan prina, artık tam bir posadır. Bu posa, ya doğrudan işyerinin ocağında yakıtkurutulur (pelet) ve dışarı satılır. 2 kilo prina posasının, 1 kilo fueloile eş değerde kalorisi vardır. Ayrıca, pelet küllerinden de, yüksek oranda potasyum oksit taşıdıkları için, gübre olarak yararlanılabilir.

Prina Yağı:
Prina, zeytinlerin, mekanik olarak yağa dönüştürülmesinden sonra arta kalan katı alt üründür. 100 kg zeytinden ortalama 10-27 kg zeytinyağı, 35-45 kg prina; 100 kg pirinadan, ortalama 6-7.5 kg Pirina yağı, 60-70 kg kuru p
irina elde edilmektedir. Elde edilen prina yağı, daha çok sabun yapımında kullanılmaktadır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ