Zeus' un kutusunu açan Yunan mitolojisinde yaratılan ilk kadın...

Pandora,
Pandora; Tanrılar armağanı anlamına gelir.
Yunan mitolojisinde ilk kadın, Zeus tarafından insanlığı cezalandırmak için hazırlandığına inanılırdı. Pandora , Yunan Mitolojisinde Tanrıların güçlü ve kendini beğenmiş erkekleri cezalandırmak için yarattığı ilk kadındı.

Bir Efsaneye göre, Zeus kendinden ateşi çalıp insanlara veren Prometheus 'un kardeşi Epimetheus'a balçıktan yapılmış tanrısal güzellik ve zekaya sahip Pandora' yı eş olarak gönderir. Epimetheus kardeşinin tüm uyarılarına karşı Pandora ile evlenir. Zeus, Pandora'ya evlilik hediyesi olarak topraktan yapılmış, çömlek benzeri bir kavanoz hediye eder. Bu bir yanlış çeviri hatası olarak kutu diye anılmaktadır. Ama bu kavanoz asla açılmamalıdır. Bir süre sonra merakına yenilen Pandora, kavanozu açar. İçindeki tüm kötülükler dünyaya yayılmaya başlar. Ancak son anda kutuyu kapatır bu da insanların içindeki umut'tur. Kötülüğün yayılmamış olması umudu. Pandora kadına özgü merakına yenilip kutuyu açmıştır artık. Pandora kutuyu kapatırken de kutu Pandorayı esir alır.

Diğer bir efsaneye göre; Zeus Pandora'ya bir kutu hediye eder, Pandora kutunun kapağını açtığında bugün yeryüzünde varolan bütün kötülükler bir bir uçuşup yeryüzüne dağılmaya başlar. Son bir tane kaldığında Zeus'un müdahelesiyle kutu birden kapanır. İnsanoğlu o gün bu gündür bunun çok özel bir armağan olduğunu düşünüp bir an bile başuçundan ayırmaz. Zeus yeryüzüne gönderdiği kötülüklerden insanların usanıp pes ediceklerini bildiğinden en önemli şeyi kutunun içinde saklayıp insanların bunu hiç bırakmayarak izdıraplarının uzamasını sağlamıştır. Kutunun içindeki umut' tur.

Sadece ve o umut bütün kötülükler karşısında insanın pes etmeden direnmesini, hayatta kalmasını, varolmasını sağlar ve insanoğlu varoldukça umut'da kötülükler de hep varolacaktır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ