Zerdüşt dininde iyilik tanrısı...

Ahuramazda,
Bilginin Efendisi.
Zerdüştlük dininin kutsal kitabı Avesta' da, Bilgelik Tanrısıdır. Yaratıcı, ilk baba olan Ahur Mazda, tanrısal düzeni, suları ve bitkileri, ışığı, yeryüzünü ve iyi olan herşeyi meydana getirir.

Eski İran dini Zerdüştçülüğün, kötülük ilkesi ya da Tanrı' sı olan Ehrimen' le sürekli bir mücadele, ya da savaş hali içinde olmakla birlikte, Zerdüştçü iyimserliğin bir ifadesi olarak, sonunda mutlak bir zafer kazanacak olan baştanrısı, iyilik ilkesi.

Zerdüştlük inancına göre iyiliğin güçlerini Ahura Mazda (Aklın Efendisi) yönetir, kötülüğün güçlerini ise Agna Mainyu (Ahriman, Kötü Ruh). Her rakibin de kendisine ait savaşçıları vardır. Bir tarafta melekler ve baş melekler, diğer tarafta da cinlerle şeytanlar. Kıyamet Günü'nde iyi galip gelecek, kötüleri cezalandırmak, iyileri dünya üzerindeki cenete yerleştirmek için Sayaşant adıyla bir Kurtarıcı (Mesih) ortaya çıkacaktır.

Ahura Mazda, iki karşıt ruhun, doğruluğu, aydınlığı ve yaşamı simgeleyen iyilik ruhu (Spenta-Mainyu) ile yalanı, karanlığı ve ölümü simgeleyen yokedici ruhun da (Angra-Mainyu) yaratıcısıdır. Bu ruhlar arasındaki çekişme, dünyanın tarihini oluşturur. 
Avesta' da, Ahura Mazda, iyilikçi ruhla bir tutulurmuş. 

Zerdüşt dininin en büyük tanrısı Ahura Mazda'yı temsil eden simgeye Faravahar denir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ