"Veba" ve " Yabancı" gibi romanlarıyla tanınmış ünlü Fransız yazarı...

Albert Camus,
(1913 – 1960)
Fransız bir yazar ve filozof.
1913 yılında Cezayir'de doğdu. Annesi Fransız, babası ise İspanyoldu. I. Dünya Savaşında piyade alayında görev yapan babası hayatını kaybetti. Fakir bir ailenin çocuğu olarak zor bir çocukluk dönemi geçirdi. 1923 yılında liseyi bitirdikten sonra Cezayir Üniversitesinin felsefe bölümünden 1936 yılında mezun oldu.

1934 yılında Simone Hie ile evlendi. Karısı morfin bağımlısıydı ve karısının sadakatsizliği yüzünden evlilikleri son buldu. 
1940 yılında bir piyanist ve matematikçi olan Francine Faure ile evlendi. Bu evliliğinden ikizleri oldu. 

II. Dünya Savaşı yıllarında Fransız Direniş ekibine katıldı. Burada yer altında Combat adlı bir gazete çıkardı. İdam cezasına karşı çalışmalar düzenledi. Pasifizmin  önemli savunucularından biriydi. 1954 yılında başlayan Cezayir Kurtuluş Savaşında Fransız hükümetini savundu. 

1957 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Ancak genel kanı bu ödülün Düşüş adlı kitabına değil yazdığı Reflexions Sur la Guillotine adlı makalesi için olduğu yönündedir. Rudyard Kipling'den sonra bu ödülü almış en genç yazardır.

4 Ocak 1960 tarihinde otomobili ile geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Aynı kazada arkadaşı ve yayımcısı olan Michel Gallimard da hayatını kaybetti.

Eserleri;
Adiller, Avusturyada İsyan,Başkaldıran İnsan,
Caligula,
Düğün ve Bir Alman Dosta mektuplar.
Düşüş (La Chute),
Ecinniler (Les Possedes)
İlk Adam (Le premier homme),
Jonas,
Mutlu Ölüm (La Mort heureuse),
Sıkıyönetim, 
Sisifos,
Sürgün ve Kralık (L'exil et le royaume)
Tersi ve Yüzü,
Veba (La Peste),
Yabancı (L'Etranger), Yanlışlık,
Yaz,
Yolculuk günlükleri,

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ