Tropikal Amerika' da yaşayan ve pek iyi uçamayan, tavuğa benzer bir kuş...

Tinamu,
Güney Amerika Bıldırcını,
Tinamu' lar bıldırcına benzer bir kuştur. Bıldırcınlar gibi, şaşılacak derecede hızlı, adeta füze gibi uçarlar. Fakat uçtukları uzaklık en fazla 90 -100 m. dir. Üst üste birkaç kere uçuşa geçmek zorunda kalırlarsa, kısa zamanda yorulurlar. Tinamular ilkel üç parmaklı yer kuşları olup tropikal bir ormanlarda yaşarlar. 
Her nedense son dakikaya kadar havalanmazlar. 

Bu özelliklerinden dolayı, avcılar, tinamu'ya en gözde bir av kuşu gözüyle bakarlar. Tinamuların otuz iki türü Güney ile Orta Amerika'da yaşar. Genel olarak Tinamular ot ile kaplı ovalarda yada sık ormanlarda yaşarlar. Hemen tamamıyla yerde yaşar ve ancak mecbur kaldıkça havalanırlar. Ağaçlara hiç tünemezler. Genellikle yalnız yaşar ve sadece çiftleşme mevsiminde çift gezerler.

Tinamu, yuvasını çoğu zaman büyük bir ağacın dibindeki bitki örtüsünün altına yapar. Yumurtalarının rengi, türüne göre leylakla pembe arasında oynar. Eşsiz bir parlaklıkları vardır. Kuluçkaya yatmak vazifesi erkek Tinamu'nundur. Kuluçka süresi üç haftadır. Yavrulara baba bakar. Erkek Tinamu, yavrularına tehlikeli olabilecek hayvanları yuvadan uzaklaştırmak için yerine göre yaralı taklidi bile yapar. Avcı hayvan Tanimu'yu kovalayınca, yuvadan uzaklaşmış olur.

Yavru tinamu' lar zengin bir kahverengi ve sarı havla Örtülüdür. Bu fonun üzerinde parlak siyah lekeler göze çarpar. Yavru tinamu' lar yumurtadan çıkar çıkmaz koşabilirler.
Güney Doğu Kolombiya'da sık bir ormanın zemininde dolaşan yavru tinamu'lar, düşmüş yaprakların arasında katiyen göze çarpmıyorlardı.

Tinamu'nun berrak ve ahenkli bir sesi vardır. Bu, bütün yıl boyunca sabah ve akşam ormandan duyulan ve sık sık tekrarlanan bir ıslıktır. Bu kuş yere düşmüş böğürtlenimsi yemişlerle, tohumlarla, körpe köklerle ve böceklerle beslenir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ