Muğla yöresinde ebegömeci bitkisine verilen ad...

Ebecik,
Ebegümeci,
Ebe gömeci, (Malva sylvestris)
Ebe gömeci,
Ebegömeci,
Kazankarası,
Ebegümeci,
Gül hatmi,
Develik,
Gül Fatma.

Çiçeği büyük olup gül'e benzer. Beyaz, pembe, kırmızı, siyaha maildir. Ebe gömeci herkezce bilinir. Bahçelerde vesair yerlerde terbiye gerektirmeden yetişir. Dünyanın hemen hemen her yerinde yaygın olan ebegümeci türleri, tüm iklim koşullarına ve her toprağa uyum göstermiş, iki ya da çokyıllık otsu bitkilerdir. Ülkemizde 8 ebegümeci türü yetişmektedir. Bunlardan en önemlisi, Büyük ebegümeci (M. sylvestris) türüdür. Yaprak ve sapları hafif kokulu ve yavan lezzetlidir. Bazı yerlerde sebze olarak yenilir.

Malzemeler;
500 gr. ebegömeci
2 adet orta boy soğan, 3 diş sarmısak
2 adet domates
30 gr. terayağı
100 gr. pirinç, 20 gr. domates salçası, Tuz

Yapılışı;
Bir tencerede tereyağını eritelim ince doğranmış soğanları pembeleşene kadar kavuralım. Sarmısakları ve Domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayıp tencereye ilave edelim salçasını ve tuzunu koyup karıştıralım. Ebegömeçlerini ince doğrayıp ilave edelim. Pirincini de koyduktan sonra iki bardak sıcak su ekleyip çok kısık bir ateşte pişirelim. Pirinçler piştiğinde ateşten indirelim. Servis tabağına alalım ve afiyetle yiyelim.

Faydaları;
Anne sütünü artırır.
Vücut iltihabına karşı faydalıdır.
Mide ve bağırsakları düzene koyar.
Boğaz hastalıklarında çok faydalıdır.
Öksürük ve bronşitte iyi gelir.
Ebegümeci ayrıca ciltteki çıban, yara ve küçük yanıklarda iyileştirici etki yapar. Bunun için, bitkinin taze yaprak ve çiçekler ezilerek hazırlanan yara lapası, bir tülbentin içine konularak, şikâyet edilen yere kompres şeklinde uygulanır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ