İskoçya' lı tarihi ve roman yazarı...

Sir Walter Scott 
(1771 - 1832), 
İskoçyalı tarihi roman yazarı ve şairi.
Tarihi roman türünün babası sayılan Walter Scott, 15 Ağustos 1771’de İskoçya’nın Edinburgh kentinde doğdu ve hukuk tahsilini bitirene dek bu kentte yaşadı. Edinburgh barosuna kabul edilmesine rağmen, onun merakı folklor ve halk şarkıları üzerineydi. 1803 yılında ilk çalışması İskoç halk şarkılarını konu edinen üç ciltlik bir incelemeydi. 

1805 yılından sonra İskoç folklorüne ve efsanelerine dayanan romantik şiirler yazdı. O yıllarda İngiltere’de romantik şiire damgasını vuran iki ateşli şair; Lord Byron ve Percy Shelley vardı. Scott’un bu alanda onlarla boy ölçüşmesi mümkün değildi. Folklor ve efsaneleri romana taşıdı Scott. 1814 yılında “Waverly” adlı romanını yayınladı. Saray tarafından “baron” unvanına layık görülen ve adı “Sir” eki ile birlikte anılan Walter Scott’un ilk romanları, Waverly dönemi romanları olarak bilinir.Tedavi için gittiği İtalya’da 21 Eylül 1832 yılında öldü.

En çok tanınan eserleri;
Ivanhoe, Kara Şövalye(İngiltere tarihi),
Rob Roy,
The Lady of The Lake, 
Waverley, The Heart of Midlothian ve The Bride of Lammermoor ,
Quentin Durward (konusu ise Fransız Devrimidir.)
 
Ivonhoe (Wilfred of İvanhoe),
Rotherwood Grange Lord’u Celdric’in oğludur, ama Norman kralı Aslan Yürekli Richard’ın ordusuyla Haçlı seferlerine katıldığı için, bir Saxon olan babası tarafından reddedilmiştir. Kral Richard’ın yokluğunda ise İngiltere tahtı, kralın kardeşi olan kötü kalpli Prens John’a kalmıştır ve tahtı bırakmaya hiç de niyetli değildir John. Hikayenin başlangıcında, Ivanhoe’nun İngiltere’ye döndüğünü kimse bilmez, elbette Kral Richard’ın akıbeti de meçhuldür. Kara şövalyenin Kral Richard olduğu söylentisi yayılmaktadır. Bunu duyan ve zaten yönetimden hoşnutsuz olan köylüler -aralarında Robin Hood da olma üzere- toplanmaya başlarlar. Rebecca’yı kurtarmak isteyen Ivonhoe, Sir Bois’i öldürür. 

Kimliğini açıklayan Kral Richard’ın araya girmesiyle, Lord Celdric Ivonhoe’yi affeder, Ivonhoe ve Rovena evlenirler. Richard, krallığını geri alır. Romanın sonundaki düğün sahnesinde, Saxonlar ve Normanlar birlikte eğlenirlerken, davetliler arasında Robin Hood ve köylüler de vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ