Böbreküstü bezlerin salğıladığı etkin bir madde...

Adrenalin,
Alm. Adrenalin,
Fr. Adrenaline,
İng. Adrenalin.
Böbreküstü salgı bezlerinin iç kısmından salgılanan bir hormon. Buradan salgılanan diğer önemli bir hormon da noradrenalin'dir. Adrenalin 1894 yılında, nodrenalin ise 1949 yılında keşfedilmiş.


Bu hormonlar, Katekolamin denen maddeler sınıfındandır. Adrenalin, laboratuvarlarda sentez yoluyla elde edilen ilk hormondur. Bugün için laboratuvarda adrenaline; gerek yapı bakımından, gerekse tesir bakımından benzeyen başka maddeler de sentez edilmiş ve tıbbi tedavi alanında ilaç olarak kullanılmıştır. Bunlardan bazıları; Metaraminol, efedrin, fenilefrin v.b.’ dir.

Tıpta adrenalinin tedavi gayesiyle çok kullanıldığı hususlar şunlardır: Bazı sebeplere bağlı olarak durmuş olan kalbe, göğüs duvarı üzerinden uzun bir iğneyle kalb karıncığı boşluğuna doğrudan doğruya girilerek adrenalin zerkedildiğinde kalb yeniden çalışabilir.

Bronşiyal astımda özellikle nöbetler sırasında (ancak bir hekim tarafından ve onun kontrolünde) kullanılırsa bronş spazmının, bronş cidarındaki aşırı kanlanmanın ve şişliğin giderilmesine sebeb olur.

Ameliyatlarda çalışılan bölgelerdeki damarların üzerine damlatılırsa, damarların büzülmesine ve kan kaybının azalmasına sebeb olur. Bölgesel anestezik maddelere belli oranlarda katılarak, müdahale edilen satıhta, (anestezi) uyuşmanın daha uzun süre devam etmesini sağlar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ