Olimpiyat Oyunlarında maraton koşusunu iki kez ka­zanmış tek sporcu, Etiyopyalı atlet...

Abebe Bikila,
(1932-1973),
Etiyopya.
1932 yılında dünyaya gelen Etiyopyalı maratoncu Bikila, 1960 yılında Roma' da 2 saat 15 dakika 16.2 sn' lik dereceyle ve 1964 yılında Tokyo'da 2 saat 12 dakika 11.2 sn' lik derece ile altın madalya kazanmıştır.  Her iki yarışmada da birinciliği çıplak ayakla kazandı. Bikila  Afrika ülkelerinden biri adına da yarışmaya katılmış ve bu yarışmada birinci olmuştu.

Etiyopyalı Abebe Bilika 1973 yılında hayata gözlerini yumdu.

Maraton, adını İÖ 490 yılında, Atinalılar ile Persler arasında yapılan Maraton Savaşı'ndan alan uzun yol koşusudur. Efsaneye göre Pheidippides adlı Yu­nanlı bir asker, zaferi müjdelemek için savaş alanından Atina'ya kadar yaklaşık 40 kilo­metrelik yolu koşmuş, sonunda da ölmüştü.

İlk maraton koşusu 1896 yılında, Atina'da yapılan Olimpiyat Oyunlarında, bu efsanevi koşucu­nun anısına düzenlendi . Atina'ya kadar koşulan yarışı Yunanlı bir köylü olan Louis kazandı. Bu olay halk arasında öyle büyük bir sevinç yarattı ki, bir otelci şampiyon köylüye bir yıl boyunca beda­va yemek vereceğine, bir çocuk ise yaşamı boyunca ayakkabılarını parasız olarak boyayacağına söz verdi.

1908 yılında Londra'da düzenlenen Olimpiyat Oyunlan'nda maraton 42.195 metrede koşul­du. O gün hava çok sıcaktı. Yarışa hızla girişen koşuculardan 75'i çok geçmeden koşu­yu terk etmek zorunda kaldı. Öteki yarışmacılarsa yarışın sonunda bitkin düşmüştü. Stad­yuma ilk ulaşan Dorando Pietri adlı genç bir İtalyan oldu. Ama girişte takılıp yere düştü. Kalkması için yardım edildi ve bitiş çizgisine kadar neredeyse taşınarak götürüldü. Öteki koşucuların olayı protesto etmesi üzerine Pietri yarış dışı bırakıldı.

1924 Olimpiyat Oyunlarında 42.195 metre­lik uzunluk değişmez ölçü olarak kabul edildi. 

Etiyopyalı Abebe Bikila, Olimpiyat Oyunlan'nda maraton koşusunu iki kez ka­zanmış tek sporcudur (1960 ve 1964).

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ