Öleceği kesinlikle bilinen bir hastanın, acılarını dindirmek için doktor tarafından öldürülmesi...

Ötanazi,
Euthanasie.
Ölme hakkı.
Tedavisi mümkün olmayan hastalıklarda, canlıyı ağrı ve acı vermeden öldürme, uyutma. Bir kişinin veya bir hayvanın yaşamını, yaşamlarının dayanılamayacak durumda olarak algılanması sebebiyle, acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak, yüksek dozda ilaç vererek veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmak.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Oregon eyaletinde yasaldır. Aktif ötanazi Türkiye'de yasal değildir. Yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre, hastaya ötanazi uygulayan fail (hekim), tasarlayarak (taammüden) adam öldürme hükümlerine göre yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet (ömür boyu) hapis cezasıyla cezalandırılır. Bazı ülkelerde ötanazi yasal olmasa da, ötanazi faili cezaya çarptırılmaz.

Ötanazi çeşitleri şöyledir;
Aktif Ötanazi; Hastanın bedenine yüksek dozda maddenin verilmesiyle öldürülmesi.
Pasif Ötanazi: Hastanın tedavisinin kesilmesi sonucu yaşamının sona erdirilmesidir. 
Dolaylı Ötenazi: Kişinin acılarının dindirilmesi hastanın hayatına son vermek amacında olunmamasına rağmen yapılmasına dolaylı ötenazi adı verilir. 

Kazai Ötanazi; Ötenazinin bir mahkeme kararına  göre uygulanmasına kazai ötenazi denir.
Medikal Ötenazi: Ötanazinin bir doktor tarafından gerçekleşmesi durumuna ise medikal ötenazi adı verilir.  

İstemli (Gönüllü) Ötanazi; Hastanın ötenazi talebini bizzat kendisinin açıkça dile getirmesi halinde uygulanır. 

İstemsiz Ötenazi; Hastanın iradesi dışında, hasta tarafından dile getirilemeyen, genelde hastanın bilincinin kapalı ve komada olduğu zamanlarda hasta yakınları yada doktor tarafından karar verilerek uygulanır.  

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ