Nükleer çağın en büyük fizikçilerinden biri olan ve 1938' de Nobel Fizik Ödülü' nü kazanan İtalyan bilim adamı...

Enrico Fermi, 
(1901-1954)
Atom Çağının Öncüsü.  
İtalyan fizikçi.
Los Alamos atom bombası projesinde çalıştı. Ölümünden bir yıl sonra 100. elemente onun anısına Fermiyum adı verildi.Pisa Üniversitesine bağlı Reale Scuola Normale'de okudu. 1922 yılında fizik doktoru oldu. Göttingen ve Leiden üniversitelerinde inceleme yaptı. 1924 yılında Floransa Üniversitesinde kuramsal fizik profesörü oldu. 1926 yılında Fermi istatistiği olarak bilinen, birçok özdeş parçacığın oluşturduğu sistemlerin istatistik kuramını yayımladı. 

1934 yılında Beta çürümesi kuramı izledi ve aynı yıl kendisine 1938 Nobel Fizik ödülünü kazandıran, elemanların nötron emilmesi yoluyla değiştirilmesi araştırmalarına başladı. Atom çağının başlangıcını belirleyen deneyler oldu.

Nobel ödülünü almak için İtalya'dan ayrıldıktan sonra, faşizme karşı olduğu için ülkesine dönmedi. Mussolini’nin faşist İtalyası’na dön­mek yerine Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Sonra da ABD vatandaşlığına geçti. Chicago Ünversitesinde görev aldı.

Çekirdek bölünmesinin keşfinden 4 yıl sonra, 1942 yılında hizmete giren ilk çekirdek reaktörünün tasarım ve yapımını yönetti. Savaştan sonra, Fermi farklı bir alana, önemli katkılarda bulunduğu, yüksek enerjili parçacık fiziğine geçti.

1954 yılında kanserden öldü.

Enrico Fermi

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ