Gümüşhane' nin Şiran ilçesinde bir şelale...

Tomara,
Kırkgözler,
Tomara Şelalesi,
Gümüşhane'nin Şiran ilçesine bağlı Seydibaba köyü sınırları içerisindedir. Tomara Şelalesi Şiran İlçesi’ne 14 km uzaklıkta bulunuyor. Kayaların içinden 15-20 m. genişliğinde bir alandan çıkarak yaklaşık 25-25 metre yükseklikten düşmektedir. Akarken kar veya süt rengini almış bir su görünümündedir. Şelalenin 2 km uzaklıktan sesi duyulmaktadır. Suyun akış vadisindeki rejimi vadinin rafting yapılmasına olanak sağlıyor.  

Tomara şelalesinin efsanesi ise şöyle anlatılıyor:
Seydibaba Köyü çobanı kendi kendine sürüyü otlatıyormuş. Öğlen saatlerinde sürüyü götürüp ıssız yerde yatırıp, abdestini alır, namazını kılarmış. Köylü, çobanı sürüyü susuz bırakıyor diye dava etmiş. 
Bir gün, çobanı gizlice takip etmişler. Tam öğle zamanı çoban yine sürüyü aynı ıssız yere indirmiş. Elindeki değneğini toprağa vurmuş. Çıkan sudan kendisi abdest alıp namazını kılmış, sürü de suyunu içmiş.

Çoban namazını kıldıktan sonra bakmış köylüler gizlice kendini seyrediyor. Buna çok kızmış. Çoban kavalını bir tarafa, bıçağının kılıfını bir tarafa savurmuş. Kaval ile bıçağın kınının düştüğü yerden sular fışkırmış. Kırk ayrı yerden su çıkan tomara şelalesini diğer bir adı da Kırkgözler olarak günümüze kadar gelmiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ