Asya' da yaşayan bir Türk boyu...

Tarançılar,
Orta Asya'da, büyük kısmı Kazakistan Cumhuriyeti'ne bağlı topraklarda yaşayan bir Türk boyu. 18. yy. ortalarına kadar Kaşgar ve çevresinde yaşıyorlardı, daha sonra Çin hükümeti tarafından ili vadisi ve çevresine yerleşmeye zorlandılar. Tarançı yani çiftçi adını da böylece aldılar.

1863 yılından başlayarak ili vadisindeki ayaklanmalara katıldılar ve burada kurulan bağımsız beylik içinde yer aldılar. 1871 yılında bu beylik Rus yönetimine girdi. 1882 yılında kadar onların yönetiminde kaldı. Bu sırada yaklaşık 51.000 kişiydiler. İli vadisinin Çinliler'e geri verilmesinden sonra Rusya'ya geçti ve Semireçiye yönetsel bölgesine yerleştiler. O dönemde kurulan Carkend' de halkın çoğunluğunu Tarançılar oluşturuyordu. Tarançılar'a ayrılan oturma bölgeleri, bir çok kez onlardan alınarak Rus Kazakları'na verildi ve Tarançılar başka yerlere gönderildi.

1920 nüfus sayımında ise 62.300 kişi olarak sayıldılar. Bugün Kazakistan Cumhuriyeti'ne bağlı topraklarda yaşamaktadırlar. Ayrıca Türkmenistan'da Bayram Ali civarında ve Çin topraklarında da Tarançılar vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ