Arıların bitki filiz ve tomurcuklarından topladığı, kovan giriş deliğine çatlak ve kırıkları kapattığı, yapışkan ve reçinemsi bir madde...

Propolis,
Arıların bitki tomurcuk ve filizlerinden topladığı çok kuvvetli antiviral, antibakteriyel, 
antifungal etkiye sahip yapışkan organik bir maddedir. Arılar kovan içerisindeki besinleri, yavruyu ve kendilerini çeşitli mikroplardan (virüsler, bakteriler, fungus) korumak için propolis toplarlar ve bununla kovan içerisini dezenfekte ederler. Propolis, arılar tarafından bitkilerden toplanır. 

Yapışkan ve 15°C'de sert ve kırılgan, 30 °C'de yumuşak ve bükülebilir,  siyahtan sarıya kadar değişebilen renkte bir maddedir. 

Kovan içerisinde kapalı bir ortamda 50,000-80,000 ergin arı, yavru (yumurta, larva, pupa) bulunur. Kovan içi sıcaklığın ve rutubetin virüsler, bakteriler ve funguslar için çok ideal bir ortam oluşturmasına rağmen propolis sayesinde hastalıklara yakalanmazlar.  Kovanın giriş deliğini kırık ve çatlakları Propolis ile kapatarak mikropların kovana girmesini ve çoğalmasını önlerler. Bir çok ilacın aktif maddesi olan bitkisel flavonoidler, antioksidanlar, biyolojik aktif maddeler ve terpenlerden oluşmaktadır.

Arılar propolisi; kavak, meşe, kayın, okaliptüs, akasya ve kozalaklı ağaçlar başta olmak üzere değişik ağaç ve çalılardan toplarlar. Arının arka bacağında taşıdığı propolis kovanda ancak diğer arıların yardımıyla boşaltılıp gerekli yerlerde kullanılır. Propolis ender bulunan geniş spektrumlu antibiyotik olarak kabul edilmektedir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ